Jubilál a Kutatók Éjszakája

2016, szeptember 26 - 14:01
Idén 10. alkalommal csatlakozik a Debreceni Egyetem a Kutatók Éjszakájához. A szeptember 30-i rendezvényre rekordot döntött a jelentkezések száma, több mint 60 intézet, tanszék, kutatócsoport mutatkozik be a programon.

– Az emberek már régen rájöttek arra, hogy a tudománynak van egy hétköznapi, mindenki számára érthető oldala, amivel együtt élünk a mindennapokban. Ettől függetlenül a nem hétköznapi tudománnyal is megismerkedhetnek az érdeklődők, akár szórakoztató, vagy ismeretterjesztő formában. Ezért fontos az egyetem részvétele a Kutatók Éjszakája programsorozatban – mondta Csernoch László tudományos rektorhelyettes a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón.


- A kezdeti cél nem változott, most is a kutatói életpálya népszerűsítése és az egyetemen zajló tudományos munka bemutatása az elsődleges célunk. 10 éve még alig 4-5 programot kínáltunk, mára már a százat is eléri a rendezvények száma. A programok - amelyek ingyenesen látogathatók - egy része regisztrációhoz kötött, és van, amelyikre akkora az érdeklődés, hogy egy nap alatt elkelt minden hely. Enyhe képzavarral fogalmazva: fizikai képtelenség helyet találni a látványos kémiai bemutatókon – fogalmazott Varga Zsolt tudományos Igazgató.

További részletek a www.kutatokejszakaja.hu és a kutatokejszakaja.unideb.hu oldalon találhatók.


Ezen a különleges éjszakán kisvasút szállítja a látogatókat a debreceni campusok között és a parkolás is díjtalan az intézmény területén.


Az Agóra Tudományos Élményközpont már harmadik alkalommal csatlakozik a rendezvényhez.


- Az Agóra 2014. szeptemberi születésnapja után az első program a Debreceni Egyetem kutatóinak bemutatkozása volt. Ma is lehetőséget adunk a fiataloknak ötleteik bemutatására, hiszen akár ők lehetnek a jövő tudósai – hangsúlyozta Somogyi Béla ügyvezető.


A jól bevált programok ismét várják a látogatókat: lesznek látványos kémiai kísérletek, bemutatkoznak a fizikusok, láthatjuk „munka” közben a szélcsatornát és a folyóvizes labort, de lesz matematikai játszóház, megismerhetjük a növényi lombikbébiket, és az egyetemi könyvtár titkos, látogatóktól egyébként elzárt részlegében is lehet sétát tenni a több száz éves kötetek között.


- A megszokott érdekességek mellett újdonságban sem lesz hiány. A Kartács utcai lovardában a lovaglás tudományát mutatják meg, GPS-szel lehet majd kincset keresni egy virtuális labirintusban, és akár közös szelfi készíthető az ördöngös Hatvanival, a 18. században élt nagy polihisztorral, a Református Kollégium egykori legendás professzorával – emelte ki Mándy Zsuzsa, a szervező Tudományos Igazgatóság munkatársa.


Spagettivel és westernnel készül az Olasz Tanszék, akik megmutatják, hogyan készül az igazi carbonara, miközben - Sergio Leone és Ennio Morricone alkotásainak megidézésével - a mára már klasszikussá vált olasz westernek szórakoztatják a közönséget.


Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, népszerűsítse a természettudományokat és megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas kihívás. A Debreceni Egyetem már a kezdetektől csatlakozott az ismeretterjesztő sorozathoz.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.