Határtalan nyelvi kapcsolat

2018, szeptember 18 - 13:06
Négy napos konferenciát tart a Debreceni Egyetem a határon túli, magyar nyelven oktató intézmények számára szeptember 17-20. között. Az eseményen a magyarországi oktatási rendszer bemutatása mellett napirenden lesznek a tanárképzés és a tanártovábbképzés kérdései is.

A Debreceni Egyetem szakemberei és a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának oktatói emellett megvitatják a hazai és szlovákiai tapasztalatokat, és kapcsolódási pontokat keresnek a további együttműködésre. 

- A projekt legfontosabb célja alapvetően a közösségépítés. Hálózatot építünk, hogy közösen lássuk azokat a kihívásokat és válaszokat, amelyek egyébként éppen annyira problémák és kihívások az anyaországban, mint a határon túli területeken – fogalmazott a rendezvényt ismertető hétfői sajtótájékoztatón Glovicki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke.

- Ami fontos az anyaországnak, fontos nemzetpolitikai szempontból, az fontos a Debreceni Egyetemnek is, hiszen küldetésünkhöz tartozik, hogy nem csak a régió, az ország, hanem az egyetemes magyarság ügyét szolgáljuk. Tesszük ezt azzal a széles eszköztárral, amellyel csak rendelkezünk – hangsúlyozta Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Jávor András rektori főtanácsadó, a rendezvény szervezője visszautalt a 2007-es kezdetekre, a határon túli intézményekkel való kapcsolatfelvételre.

- Nehéz volt a magyar nyelvű képzést folytató intézmények listájának összeállítása, mára azonban már jócskán túllépett a kapcsolattartás a kezdeti nehézségeken. A magyar nyelvű oktatás, a magyar identitás megőrzése változatlanul komoly feladat, amiben segítséget szeretne nyújtani a Debreceni Egyetem – fogalmazott Jávor András.

– Már eddig is rengeteget profitáltunk a Debreceni Egyetemmel való kapcsolatunkból, ami az elmúlt időszakban rendkívül színesen, sokféle módon valósult meg: habilitáció, doktori képzés, konferenciák, szakmai programok szervezésében. A következő napokban gazdag szakmai program áll előttünk, több szakmódszertani előadáson vehetünk részt. Úgy gondolom, a szlovákiai magyarság számára rendkívül fontos, hogy azok a fiatalok, akik a felsőoktatásból kikerülnek, képesek legyenek a szülőföldjükön érvényesülni. Ehhez azonban az kell, hogy rendkívül jól képzettek legyenek, ez pedig elképzelhetetlen az anyaország segítsége nélkül – emelte ki Bárczi Zsófia, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja.

A program kedden előadásokkal folytatódott a Böszörményi úti campus tanácstermében, ahol elsőként Maticsák Sándor, az egyetem tanárképzési főigazgatója ismertette a Debreceni Egyetemen képzési kínálatát, kiemelve az oktatás kiszámítható modelljét mindhárom – közismereti, művészeti és szakmai – tanárképzés területén.

Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató a Debreceni Egyetem részvételét ismertette a hazai pedagógus-továbbképzés rendszerében, kiemelve, hogy a 2021-ig szóló tervek szerint több mint 2500 pedagógus 30, 60 és 90 órás továbbképzését valósítja meg az egyetem két megye 6 tankerületében, összesen 115 intézmény bevonásával.

A workshopon a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, annak gyakorló iskolájának és a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola 42 oktatója vesz részt. A konzultációk mellett a Debreceni Egyetem oktatói tartanak pedagógiai, magyar nyelv és irodalmi, matematikai, néprajzi, történelmi és zenepedagógiai szakmódszertani előadásokat. A vendégek emellett látogatást tesznek az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában és Általános Iskolájában, ahol személyes tapasztalatokat szerezhetnek és konzultálnak a debreceni pedagógusokkal.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.