Jogi kutatás a köz szolgálatában

2018, szeptember 21 - 13:22
A hatékony kormányzás, illetve az állami erőforrások elosztásának tudományos elméleti és gyakorlati kérdéseit vitatták meg a szakemberek csütörtökön a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezett konferencián.

Tavaly szeptemberben kezdődött, és 2018 decemberében zárul az a nagyszabású projekt, melyben a jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés lehetőségeit, valamint a kormányzási és tulajdonosi viszonyok változását vizsgálja a Debreceni Egyetem jogi kara (DE ÁJK).

- Háttérmunkákkal ahhoz nyújtunk segítséget, hogy a kormányzás és a közszolgáltatás magas színvonalon működhessen. A közigazgatási jogi kutatásainkban például azt vizsgáljuk, hogyan lehet még gördülékenyebb az ügyintézés a kormányablakokban, illetve hogyan lehet az állampolgárok számára még érthetőbb és egyszerűbben használható az e-közigazgatás – tájékoztatott Szikora Veronika, a DE ÁJK dékánja a kutatások eddigi eredményeit bemutató konferencián.

A Kormányzási tradíciók, modernitás és jövőkép című tanácskozást a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervezte meg  „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” elnevezésű kiemelt projekt keretében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) támogatásával.

A konferencián magyar és angol nyelven tartottak kerekasztal-beszélgetést a fenti kutatási téma eredményei kapcsán. A magyar nyelvű szekcióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kollégái segítségével értelmezték a kutatás során feltárt jelenségeket. Míg a nemzetközi szekcióban többek között török, indiai, mongol és ausztrál kutatók, PhD hallgatók osztották meg tapasztalataikat.

- A két intézmény kapcsolata már nem újkeletű. Folyamatosan keressük azokat a területeket, kapcsolódási pontokat, melyekben közös kutatásokat, pályázatokat indíthatunk, illetve eredményeket publikálhatunk. Kollégáinkra mindig inspirálóan hat, ha egy-egy témát más-más meglátásban, megközelítésben veszünk górcső alá – hangsúlyozta Papp Tekla, az NKE egyetemi tanára.

A projektet készítő Állami Erőforrások Államtudományi Kutatóműhely munkájában a Debreceni Egyetem jogi karának 10 oktatója kutatóként, további 12 kolléga pedig közreműködőként vesz részt. A kutatás eredményeit összesen 4 szerkesztett tanulmánykötet és 3 kismonográfia foglalja majd össze, melyek várhatóan 2019 tavaszán jelennek meg.

A konferenciához kapcsolódóan azonban már csütörtökön is bemutattak egy hiánypótló kiadványt, amely Erdély jogtörténetét részletezi csaknem 600 oldalon a kolozsvári Sapientia EMTE jogtudományi intézetével kötött együttműködési megállapodás jóvoltából. 

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.