Titkok és csodák éjszakája

2018, október 1 - 15:23
Több mint 6 ezer látogatót vonzott a Kutatók Éjszakája szeptember 28-án a Debreceni Egyetemen. Az intézmény idén már 12. alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja a tudomány népszerűsítése.

Bonctermi séta, csipkeverés, újraélesztés, árvíz, a hangyák élete és az igazi olasz pizza – csak néhány téma a gazdag és változatos kínálatból, ami megfért egymás mellett a Kutatók Éjszakáján a Debreceni Egyetemen. Három helyszínen – Debrecen, Hajdúböszörmény és Nyíregyháza – több mint 120 program várta az érdeklődőket, akik megállapíthatták: a tudomány nem csak elvont, távoli, hanem színes érdekes is lehet, a tudósok pedig nem önmagukba zárkózott emberek, hanem akár ugyanolyan derűs, vidám fiatalok is lehetnek, mint a rendezvény látogatói.

– Az egyetemen minden jelen van, amit a tudományról lehet és érdemes tudni. Most pedig alkalmunk is van arra, hogy a mindennapok feladatán, az oktatáson túl az egyetemes tudást is megmutassuk a legkisebbektől a legnagyobbakig – mondta Csernoch László. A tudományos rektorhelyettes kiemelte: az emberek úgy érzik, a tudomány valami nagyon misztikus, távoli dolog, pedig lehet egyszerű és érdekes is egyben, amit nem csupán megismerni, hanem akár megszeretni is lehet ezen az éjszakán.

A rendezvényen valamennyi tudományterület és az egyetem mind a 14 kara bemutatkozott, Debrecenben valamennyi campus bekapcsolódott a programokba, de Hajdúböszörményben és Nyíregyházán is várták az érdeklődőket.

Az Egészségügyi Karon – többek között – szituációs játékok keretében ismerkedhettek a segítő szakmákban dolgozók munkájával, de ki lehetett próbálni – természetesen bábukon – akár az újraélesztés technikáját is. Otthonról hozott érdekességekkel, történetekkel, ételekkel fűszerezett előadásokon mutatkoztak be az itt tanuló nigériai, szíriai diákok, és élménybeszámolót tartottak külföldi tapasztalataikról a tanulmányútról hazatért magyar hallgatók is.

Természetesen most is sok látogatót vonzottak a látványos kémiai kísérletek, és az elmaradhatatlan, borzongással kísért bonctermi séta. A rendezvény továbbra is őrzi népszerűségét, több mint hatezren látogattak el a Kutatók Éjszakáján a Debreceni Egyetem programjaira.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.