Tudományos és üzleti értékteremtés

2018, október 11 - 08:57
Tíz magyar egyetemmel együtt a Debreceni Egyetem is bekerült a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programba. Az intézmény a céljai megvalósításához 2 milliárd 250 millió forintot kapott. A program olyan kutatásokat finanszíroz, melyek az eredmények üzleti hasznosulását is priortásként kezelik.

A Debreceni Egyetem a legmagasabb forrást szerezte meg a kiválasztott intézmények között. Öt tématerületen végez tudományos és innovációs tevékenységet, ezek a terápiás célú fejlesztések, a biotechnológia, az energetika, a vízzel kapcsolatos kutatások és a Big Data. A jelentős támogatási összeg felhasználásával a kutatási feltételrendszer javítását, a kutatások orientáltságát, a tudományos munkát és a kutatói utánpótlás képzését kívánják erősíteni az intézményben. A forrásból mintegy harminc kutatócsoportban több száz kutató munkáját finanszírozzák.


A Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program támogatásával további magyar és külföldi kutatókat vonhatnak be a vizsgálatokba, nőhet a hazai és nemzetközi együttműködések száma, valamint termékszabadalmakat jegyeztethet be az egyetem. A projekt előírása szerint az intézmény a támogatási összegből tovább finanszírozza a kifutó Lendület-kutatócsoportok munkáját, emellett számos közlemény, új tudományos eredményt bemutató publikáció is születik majd.


A Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program megvalósításának támogatására az intézményben – a rektor, a kancellár és a 14 dékán részvételével - szakmai koordináló, monitoring testület alakult, a tématerületi munkát pedig kijelölt vezetők irányítják (terápiás célú fejlesztések - Szilvássy Zoltán, biotechnológia – Tőzsér József, energetika – Pintér Ákos, vízzel kapcsolatos kutatások – Nagy János, Big Data – Berényi Ervin).


A Debreceni Egyetemen a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program 2019. június 30-ig tart.

 

Sajtóiroda

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.