Együttműködés a jövő pedagógusaiért

2018, október 19 - 13:40
Együttműködési megállapodást kötött pénteken a tanárszakos hallgatók szakmai gyakorlatának biztosítására a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC).

2013-ban kezdték meg tanulmányaikat a Debreceni Egyetemen az osztatlan tanárképzés keretében azok a hallgatók, akik számára a tanrend már előírja hatodéven az 1 éves szakmai gyakorlat elvégzését. Mivel az egyetemi gyakorlóiskolák feladata az ötödéves hallgatók 60 órás tanítási gyakorlatának gondozása, ezért nélkülözhetetlen a városban, a megyében és a régióban működő oktatási intézmények bevonása a gyakorlati képzés megvalósításába.


- A létszámhiány és a módszertani felkészültség jelenleg a pedagógusképzés két legfontosabb kérdése, ezért a Debreceni Egyetem minden szempontból igyekszik úgy korszerűsíteni képzéseit, hogy a most felnövekvő generáció igényeihez tudja igazítania pedagógusok tudásszintjét, módszertani felkészültségét – mondta az aláírást megelőzően Pósánné Rácz Annamária. Az egyetem oktatási igazgatója kiemelte: az intézmény számos szakot kínál leendő hallgatóinak, így – többek között ennek is köszönhető, hogy - jelentősen megnőtt a tanárszakon tanulók száma. Míg 2013-ban 400-an vettek részt a kétszintű képzésben, ez a szám már csaknem eléri az 1200-at.


- Az osztatlan képzési formában a hallgató nem 5, hanem 6 év után kap diplomát. Ötödéven az egyetemi gyakorlóiskolákban szereznek szakmai tapasztalatot a hospitálás és tanítási gyakorlat során, hatodévesen pedig az egyéves gyakorlatnak köszönhetően a végzősök, kikerülve a partneriskolákba, nagy valószínűséggel később ott is fognak dolgozni – mondta Maticsák Sándor. A Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója hangsúlyozta, hogy jelenleg 72 partnerintézménnyel áll kapcsolatban az egyetem Debrecenben,  Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

– Ahhoz, hogy ezt a feladatot el tudjuk látni, intézményeinkben folyamatos fejlesztésre van szükség, emellett ki kellett jelölni azokat a munkatársakat, akik amellett, hogy jó tanárok, jó mentorok is lesznek, hiszen ez a kettő nem feltétlenül jelenti ugyanazt – fogalmazott Tirpák Zsolt. A DSzC  főigazgatója rendkívül fontosnak tartja, hogy bekapcsolódhatnak a programba, hiszen ennek köszönhetően egyrészt tanáraink átadhatják tudásukat, ugyanakkor biztosíthatják intézményeinkben a folyamatos pedagógus-utánpótlást.


A mostani megállapodásnak köszönhetően a jövőben a DSzC 11 intézménye fogadja szakmai gyakorlatra az egyetem hallgatóit.


Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.