A tudomány mindenkié?

2018, november 12 - 15:50
A tudományos eredmények nyílt hozzáférésének kérdései állnak a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) hétfőn kezdődött kétnapos programjának középpontjában.

A nemzetközi Open Access Week hét elsődleges célja a nyílt tudomány előnyeinek megismertetése és megerősítése a kutató közösségek körében. A DEENK, hasonlóan több hazai felsőoktatási intézmény könyvtárához már öt éve csatlakozott ahhoz az európai unós kezdeményezéshez, amely szorgalmazza, hogy a tudományos eredmények ingyenesen, bárki számára elérhetővé váljanak.

- Érvek és ellenérvek is szólnak a kezdeményezés mellett, hiszen érdekünk, hogy a tudományos eredmények ne csak napvilágot lássanak, hanem el is jussanak a célközönséghez, elvégre a tudomány mindenkié. Ugyanakkor, mint egy tudományos kutató saját szellemi terméke, megkérdőjelezhető, hogy bárki számára hozzáférhetővé váljon, így nem véletlen, hogy sokan úgy vélekednek, a tudományos eredmény az azt létrehozó tudósé – fogalmazott köszöntőjében Csernoch László.

A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta: mindkét tábor vélekedésében van igazság, mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek.

- Nem véletlen, hogy éppen novemberben, a Magyar Tudomány Ünnepén – amelynek mottója idén „Határtalan tudomány” – kerül egy tanácskozás középpontjába ez a megoldásra váró, sokakat érintő és érdeklő kérdés – vélekedett Csernoch László.

Az esemény első napján, hétfőn szakmai előadások hangzottak el a Debreceni Egyetem Főépületének Karácsony Sándor termében rendezett fórumon a tudományos publikálás új módszereiről, a kutatások adatkezeléséről és az online kiadásról. A program kedden interaktív beszélgetéssel folytatódik a DEENK Élettudományi Könyvtárában.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.