Tisztelgés a holtak előtt

2018, november 14 - 09:49
Domborműveket avattak az Általános Orvostudományi Karon azok emlékére, akik az orvosképzés számára ajánlották fel holttestüket. Az ünnepséget az idén 100 éves debreceni orvosképzés centenáriumi rendezvénysorozatának részeként tartották.

- A debreceni orvosképzés 100 éve alatt sok minden történt, változott, de az változatlan, hogy a hallgatóknak anatómiát, élettant tanulni kell. Ahhoz, hogy ezeket a tantárgyakat megfelelő színvonalon sajátítsák el a hallgatók, pusztán az elméleti képzés, a szimuláció nem elég, valós demonstrációk is szükségesek. Nagy öröm, hogy ezt a gyakorlatot a kar 100 éven keresztül képes volt megtartani, remélem, hogy ez a következő évtizedekben is hasonlóan folytatódik – mondta köszöntőjében Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Csernoch László, az Élettani Intézet igazgatója is azt emelte ki, hogy vannak dolgok az oktatásban, amelyeket igazán megérteni csak akkor lehet, ha a hallgatók látják is azt a jelenséget, amelyet demonstrálni akarnak.

- Az Élettani Intézet, illetve az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ezt a fajta bemutatást, a jelenségek képi formában való megjelenítését a hallgatók számára lehetővé tegye – hangsúlyozta Csernoch László.

Szücs Péter, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója arról beszélt, hogy annak ellenére, hogy napjainkban a digitális technikák nagymértékben fejlődtek, és könnyen hozzáférhetők az oktatást segítő tartalmak, de a 3 dimenzós szemléltetés a valódi biológiai preparátumokon elengedhetetlen az egészségügyi képzésekben.

- Az intézet működése elképzelhetetlen lenne megfelelő számú felajánlott holttest nélkül, amelyeken az oktatást el tudjuk végezni.  Az elmúlt évek alatt kialakult egy nagyon jól kidolgozott önkéntes felajánlási rendszer, ami biztosítja a megfelelő számú preparátumot, és az intézetben olyan korszerűsítés történt, hogy elmondható, hogy Kelet-Magyarország egyik legjobban felszerelt boncterme a miénk – jelentette ki Szücs Péter, az intézet igazgatója.


Az Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet és Élettani Intézet közös előcsarnokában most felavatott domborművek, Orbán Előd szobrászművész alkotásai az intézetek oktatási és kutatási munkáját szimbolizálják. A jövőben az Anatómiai Intézet domborművénél az oktatók a hallgatókkal közösen minden évben megemlékezést tartanak majd.

Sajtóiroda - CzA
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.