Biztonságos reaktortervezés

2018, november 14 - 16:02
Az atomerőművek tervezése során felhasznált biztonsági megközelítések technológiai és műszaki jellemzőit mutatta be az Obnyinszki Atomenergetikai Intézet egyetemi docense a Debreceni Egyetemen tartott előadásában.

Újabb orosz atomenergetikai szakember tartott előadást a Debreceni Egyetemen a Rusatom Nemzetközi Hálózattal kötött megállapodás keretében. Tavaly októbertben Olga Momot, a Roszatommal szorosan együttműködő moszkvai MIFI Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem Obnyinszki Atomenergetikai Intézetének docense beszélt a nyomott vizes reaktortechnológiáról és a VVER-1200 típusú atomerőművek. Ezúttal ugyancsak az Obnyinszki Atomenergetikai Intézettől Victor Slobodchuk egyetemi docens tarott előadást „A biztonsági megközelítések technológiai és műszaki jellemzői az atomerőmű-tervezés során” címmel.

Pintér Ákos
általános rektorhelyettes köszöntőjét követően Victor Slobodchuk ismertette az atomerőművekre vonatkozó alapvető orosz és nemzetközi biztonsági kritériumokat, valamint előírásokat, majd kifejtette az erőművek normál működési rendszereinek az alapvető folyamatait és a rendszer eleimet.


Ezt követően a biztonsági rendszerek elemeit, illetve azok technológiai és műszaki jellemzőit mutatta be a docens, különös tekintettel a VVER 1200-es erőművek biztonsági rendszerére, illetve az úgynevezett „mélységi védekezés-koncepcióra”. Utóbbi részét képezik a speciális fizikai akadályok: a speciális fűtőelemburkolat, a duplafalú borítás, a passzív hőelvezető rendszer, illetve a zónaolvadék-csapda is. Ezekhez kapcsolódik még az önszabályozó hidrogéneltávolító rendszer. A fejlett eszközöknek köszönhetően az erőmű – a legújabb nemzetközi előírásoknak eleget téve – földrengés, árvíz és tornádó esetén is biztonságos.

Sajtóiroda - TPL
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.