Úttörők lesznek hazájukban

2018, november 21 - 08:21
Európában egyedülálló nemzetközi mesterképzést kínál a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Az egészségügyi szociális munka szak 2017-ben debütált és már most nagyon népszerű.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának történetében mérföldkőnek számít a nemzetközi képzés elindítása. A hiánypótló, angol nyelvű egészségügyi szociális munka mesterszak tizenhárom hallgatóval indult a 2017/2018-as tanévben, idén ősszel pedig 15 hallgató kezdte meg tanulmányait a szakon.

- Hamar közkedvelt lett a képzés, ami a visszajelzések alapján az egyetem jó hírnevének és a kuriózumnak számító szaknak köszönhető. Egy év alatt megduplázódott a jelentkezők száma, de nem mindenki felelt meg a felvételi követelményeknek – mondta a hirek.unideb.hu-nak Fábián Gergely általános és fejlesztési dékánhelyettes.

A nemzetközi egészségügyi szociális munka mesterszak hazánkban és Európában is egyedülálló, mivel sehol másol nincs ilyen típusú, ennyire komplex képzés.  

- Egy hibrid szakról van szó, aminek a különlegességét az adja, hogy a hallgatók egyszerre tanulnak egészségtudományi és szociális ismereteket. A két területet mind az elméleti, mind a gyakorlati képzésben harmonizáltuk – hangsúlyozta a szakember.

A kétéves, önköltséges programban részt vevő külföldiek a klinikai szociális munka mellett a megváltozott munkaképességűek rehabilitációja, a fogyatékkal élők ellátása és az idősellátás területén is bővíthetik ismereteiket.  

Mesterszak lévén, minden hallgató rendelkezik már valamilyen alapdiplomával. Orvos, gyógyszerész, szociálpedagógus, pszichológus, ápoló, sőt matematika tanár is van köztük. Többségük nigériai, de Jordániából, Egyiptomból, Etiópiából, Szingapúrból, Mongóliából, Irakból, Iránból és Szíriából érkeztek hallgatók az Egészségügyi Kar képzésére.

- Ezekben az országokban a szociális munkának jellemzően nincsenek hagyományai. Még ott sem, ahol egyébként van valamilyen szociális szolgáltatás, viszont az nincs összehangolva az egészségügyi ellátással. A szakon diplomát szerző hallgatók így saját hazájukban úttörői lesznek az egészségügyi szociális munkának, ők fogják megalapozni, kiépíteni ezt a fajta szolgáltatást – fogalmazott Fábián Gergely.

Az egyetemi nyíregyházi campusán felpezsdült az élet a külföldi diákoknak köszönhetően, akik többek közt a mentorhallgatók segítségével nagyszerűen beilleszkedtek, és remek kapcsolatot alakítottak ki a magyar egyetemistákkal. Megszerették a várost és örömmel vesznek részt a kar, valamint a Verzár Frigyes Szakkollégium közösségépítő programjain, emellett saját kultúrájuk jellegzetességeit is örömmel megosztják az Egészségügyi Kar oktatóival és hallgatóval.

Sokan házastársukkal, gyermekeikkel együtt érkeztek hazánkba, de van, aki itt alapított családot. Édesanyja és édesapja is részt vesz a mesterképzésben a mindössze 3 hónapos Victornak, aki már Magyarországon született.  Vélhetően ő a legfiatalabb „nem hivatalos hallgatója” a Debreceni Egyetemnek. A nigériai házaspár ugyanis hazájuk hagyományaihoz hűen minden percet együtt tölt a csecsemővel. A képzés ideje alatt sem hagyják magára a kisbabát, így az egész család részt vesz az előadásokon és szemináriumokon.

Sajtóiroda-MM

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.