Egy mesés nap a mese fővárosában

2016, szeptember 29 - 16:24
Mesefesztivállal és ünnepi megemlékezéssel tisztelegtek a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán (DE GYFK) „a nagy mesemondó”, Benedek Elek előtt születésének 157. évfordulóján.

Interaktív óriás bábszínház, hagyományőrző műhely, hétpróba és mese minden mennyiségben – három helyszínen szervezett programokat a magyar népmese napja alkalmából az egyetem hajdúböszörményi kara. A rendezvény célja az volt, hogy az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

- A mese pótolhatatlan szellemi és lelki összeköttetést teremt a határon túli és a hazai magyarság között. Karunk életében 15 éve kiemelt szerepet tölt be a mese és annak határon túli kutatása, így komoly tudományos háttérrel rendelkezünk ezen a téren. A tradicionális meséről, a hagyományőrzésről és azok pedagógiai alkalmazásáról nálunk tanulhatnak a legtöbbet hazánkban a hallgatók – hangsúlyozta Bálint Péter dékán a Benedek Elek mellszobránál tartott csütörtöki eseményen.  

Sőrés István, Hajdúböszörmény alpolgármestere kiemelte, hogy az egész napos rendezvény híven tükrözi a kar elkötelezettségét és tiszteletét a népmese és Benedek Elek iránt. A megemlékezésen rövid előadást tartott a székely népmesemondó dédunokája is. Benedek Katalin az MTA nyugalmazott tudományos főmunkatársaként Benedek Elek és a népmesék kapcsolatát vizsgálta a cigánykép kialakulásában, munkájához a GYFK oktatóinak és kutatóinak segítségét is igénybe vette.

- El vagyok bűvölve attól a könyvsorozattól, amit ez az iskola kiadott a népmesekutatásairól. Nyolc kötetet néztem át és a legmagasabb színvonalú vizsgálatokat találtam meg bennük, így én magam is használtam a kutatásomhoz. Ráadásul ez a hatalmas mennyiségű tudományos munka mindössze hat év alatt született meg itt a karon magyar és angol nyelven egyaránt, amihez csak gratulálni tudok – vélekedett Benedek Katalin.

A Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar parkjában alig egy éve avatták fel Benedek Elek mellszobrát, melyet a megemlékezés végén megkoszorúztak a város és a kar vezetői, oktatói és hallgatói. 

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.