Minőségi ugrás az orvosképzésben

2018, november 22 - 11:49
Egy országos program részeként 800 millió forint pályázati forrásból fejlesztik a szimulációs oktatást a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Az eszközpark tüneteket produkáló, élethű betegszimulátorokkal és egy 3D-s anatómiai táblával is gazdagodott.

- A skill laborok esszenciálisan szükségesek az orvosképzésben. A fejlesztés páratlan lehetőség az orvoskar számára, és jelentősen hozzájárul a gyakorlati oktatás minőségének emeléséhez – fogalmazott Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a szimulációs oktatásról szóló szakmai fórumon november 21-én a Debreceni Egyetemen.

A hazai és nemzetközi szakértők részvételével tartott találkozón a debreceni skill laborok és a gyakorlati orvosképzés fejlesztéséről is szó volt. Az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ és a Sebészeti Műtéttani Tanszék olyan demonstrációs eszközökkel bővült, amelyek a graduális és posztgraduális képzés során lehetővé teszik a magas szakmai színvonalú gyakorlati készségek elsajátítását.

Kamera- és mikrofonrendszerrel felszerelt műtő, tüneteket produkáló, akár defibrillálható, intubálható, úgynevezett magas hűségű beteg szimulátorok, különböző tükrözéseket modellező gépek, érkatéterezési szimulátor, háromdimenziós anatómiai tábla – csak néhány példa azok közül az eszközök közül, amelyeket a jövőben a debreceni orvosképzésben a szimulációs oktatás során használnak.

- A szimulációs eszközök nem helyettesítik a klinikai gyakorlatot, de hozzásegítik a hallgatókat, a rezidenseket és szakorvosjelölteket ahhoz, hogy a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat begyakorolhassák, és a klinikai gyakorlatot biztonságosabban, magabiztosabban el tudják végezni – hangsúlyozta Németh Norbert, az ÁOK oktatási dékánhelyettese.

A professzor kiemelte: egy modern demonstrációs és szimulációs környezetben ma már szinte minden modellezhető, megfelelő oktatási módszertan segítségével pedig elsajátíthatók a szükséges gyakorlati ismeretek.

Németh Norbert szerint a Debreceni Egyetem gyakorlati orvosképzését forradalmasító eszköz- és infrastrukturális fejlesztés európai szintű léptékben is a vezető központok közé emelheti a debreceni szimulációs oktatást.

A 800 millió forintos fejlesztés az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatának keretében valósult meg.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.