Emlék és tisztelgés

2018, december 3 - 14:52
A Béres András Emlékév programjainak zárásaként a néprajzkutató munkásságát felidéző emlékülést rendezett pénteken a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszéke.

- Béres András szerepe a néptánc-hagyományok gyűjtésében, életben tartásában és felélesztésében megkerülhetetlen – fogalmazott köszöntőjében Keményfi Róbert. A Néprajzi Tanszék vezetője hangsúlyozta: az etnográfus munkássága – bár legismertebbek valóban színpadi néptánc-korográfiái – szerteágazó, hiszen felöleli a viselet, a népzene, a népi kézművesség és a népmesék gyűjtését, feldolgozását egyaránt. 


Ezt a sokszínűséget reprezentálta a Béres András Emlékülés, ahol az előadók – a Néprajzi Tanszék munkatársai, a néprajztudomány frissen avatott doktora és a Néprajzi Doktori Iskola jelenlegi PhD-hallgatói mutatták be egy-egy előadás keretében munkásságának jellegzetes területeit.


A Béres Emlékévben, születésének 90., halálának 25. évfordulóján egész éves programsorozattal emlékeztek a néprajzkutatóra, a Déri Múzeum egykori igazgatójára, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítójára, művészeti vezetőjére, néptánc-koreográfusra, a Debreceni Virágkarnevál megálmodójára, akinek munkásságát 2017-ben nyilvánította kulturális örökség kategóriában helyi értékké a Debreceni Értéktár Bizottság.


Az emlékévet záró, a Debreceni Egyetemen rendezett konferencián javaslat hangzott el arról, hogy Béres András munkásságát Kiemelkedő Nemzeti Értékké nyilvánítsák, amelyet Keményfi Róbert bejelentése alapján a Néprajzi Tanszék is támogat.


Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.