Határtalan tudás

2018, december 17 - 11:27
A nagy sikerrel működő mezőgazdasági mérnök alapszak után vidékfejlesztési agrármérnök képzést is indít a Debreceni Egyetem a Partium Keresztény Egyetemen, várhatóan 2019 szeptemberében. A részleteket workshopon vitatták meg a két intézmény oktatói.

A Partium területén 400 ezer magyar él, számukra biztosít magyar nyelvű felsőoktatási képzéseket a Partiumi Keresztény Egyetem. Az intézményben azonban egyelőre kevés olyan szakot választhatnak a hallgatók, amely a gazdasági szférához kötődne, illetve olyan modern szakemberképzést tenne lehetővé, amely a térség regionális súlyának növelését eredményezhetné.

- A mi közösségünk kétharmada vidéki településeken él és főként agrártevékenységet folytat, úgyhogy a vidék fejlesztése nemcsak stratégiai, hanem nemzetpolitikai kérdés is. Ezért kiemelten fontos számunkra, hogy a Debreceni Egyetemmel együttműködve ezen a területen tudjuk bővíteni a képzési profilunkat – hangsúlyozta Szilágyi Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kar dékánja.

Az intézményben évek óta működő mezőgazdasági mérnök alapszak mellett jövőre a vidékfejlesztési agrármérnök alapképzés is elindulhat, szintén a Debreceni Egyetem segítségével.

- A vidékfejlesztési agrármérnök a Gazdaságtudományi Kar egyik legnépszerűbb szakja, minden bizonnyal Nagyváradon is sikerrel működik majd, hiszen nagy igény mutatkozik az ilyen jellegű képzések iránt. Az elmúlt hónapokban elkészítettük a határon túli képzés akkreditációs anyagát, benyújtottuk a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz. Úgy gondoljuk, hogy 2019 szeptemberében 20-25 hallgatóval tudjuk megkezdeni az oktatást – emelte ki Pető Károly, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Pénteken a szak hazai és határon túli tantárgyfelelős oktatói workshopon találkoztak, hogy megbeszéljék, melyek azok a román sajátosságok (gazdaság, jog, társadalom), melyek tantárgyi adaptációt igényelnek.

A képzés indítása az EFOP-3.10.1-17-2017-00001 számú, „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” című pályázat keretében valósul meg.

- A Debreceni Egyetem egyik küldetése, hogy a határon túli magyar felsőoktatási intézményekkel közös képzéseket alakítson ki, elsősorban a Kárpát-medencében. Ebben a programban összesen négy határon túli felsőoktatási intézmény vesz részt: a Partiumi Keresztény Egyetem mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a Konstantin Filozófus Egyetem. Célunk, hogy ezeket az intézményeket, melyek a rendszerváltozás után jöttek létre a határ menti országokban, megerősítsük, és olyan képzéseket tegyünk elérhetővé számukra, amelyeket ők maguktól nem tudnak indítani – tájékoztatott Forisek Péter, a projekt egyik szakmai vezetője.

A Partiumi Keresztény Egyetemmel összesen négy közös képzést szeretne indítani a Debreceni Egyetem legkésőbb 2020 őszéig: a vidékfejlesztési agrármérnök és a gépészmérnök alapszakot, valamint a magyar nemzeti örökség és a térségi turisztikai menedzsment szakirányú továbbképzéseket.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.