Új bioanalitikai műszerek

2018, december 18 - 15:06
A fehérjetudományokat és a fehérjeanalitikát szolgáló berendezésekkel bővült a Debreceni Egyetem bioanalitikai műszerparkja. A korszerű eszközök a fehérjeszintű gyógyszerjelöltek molekuláris és sejtszintű vizsgálatát teszik lehetővé.

A pályázati forrásból megvalósult eszközfejlesztés egy olyan európai szintű integrált infrastruktúra és tudásbázis létrehozását eredményezi, amely a Debreceni Egyetem alap- és alkalmazott kutatásaiban résztvevő munkatársainak, kutató klinikusainak nyújt segítséget a molekuláris szintű vizsgálatoktól a sejtanalitikáig, valamint az ipari partnereket is kiszolgálja.

- Az öt nagy értékű műszer a fehérje-kölcsönhatás és a fehérje analitika különböző aspektusait képes vizsgálni. A fejlesztés hosszabb távon elősegítheti új, fehérjealapú innovatív terápiák bevezetését, és jelentősen hozzájárul új kutatási eredmények létrejöttéhez – fogalmazott Tőzsér József, az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet igazgatója december 14-én, a „Bioanalitikai műszerpark fehérjeszintű gyógyszerjelöltek molekuláris és sejtszintű vizsgálatához” című GINOP-pályázat rendezvényén. 

A projekt szakmai vezetője a hirek.unideb.hu kérdésére elmondta: a fehérjékkel kapcsolatos kutatások azért jelentősek, mert a neurológiai, idegrendszeri betegségek jelentős része kóros fehérje felhalmozódással jár, a daganatos betegségek körében pedig az egyik legelterjedtebb terápia a fehérje alapú terápia. 

A csaknem 884 millió forint értékű eszközök megteremtik a klinikai kipróbálások analitikai hátterét. Egyben olyan alkalmazási rést töltenek ki, amely hazai viszonylatban egyedülálló, európai- és világviszonylatban is nagy jelentőségű probléma-megoldási lehetőséget kínálnak a hazai és az európai kutatók, klinikusok, valamint ipari szereplők részére.

A bioanalitikai műszerpark az Észak-Alföldi régióban, elsősorban a hajdú-bihar megyei tudásrégióban működő ipari partnereket is kiszolgálja, valamint húzóereje lehet a térség egészségipari fejlesztéseinek, segítséget nyújtva az ipar szereplőinek biológiai és klinikai kérdések komplex megközelítésben történő megválaszolásához.

A tudásbázis elhelyezkedése révén, hatékony és gyors információáramlásra biztosít lehetőséget, miközben megvalósul a tudás és technológia transzfer a Debreceni Egyetem és az ipari szereplők között.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.