Sportsikerek – mentális szemszögből

2019, január 15 - 13:56
A kimagasló sporteredmények mögött gyakran a tehetségen és fizikai állapoton túl a mentális felkészülés jelenti a siker zálogát – ezen a héten, az évadnyitó előadáson ezt a témát járja körül a Debreceni Egyetem tudományos sorozata, a Science Café.

Gyorsabban, magasabbra, erősebben! A sportolók igen hamar megfeleltek, adaptálódtak az olimpia jelmondataként fémjelzett mottóhoz. A maratoni futás olimpiai bajnoka 2012-ben 2 óra 8 perc alatt teljesítette a távot, aki ha az 1904-es olimpia bajnoka ellen indul, majdnem másfél órával győzi le.


Joggal merül fel a kérdés: vajon mi állhat ennek a hátterében?

- Fejlődő technológia, változó gének, a sport innovációja, megváltozott hozzáállás, az emberi test képességeinek jobb megértése, határainak fokozatos kitolása együttesen járulhatnak hozzá az élsportolók legfontosabb céljának eléréséhez, a teljesítményük folyamatos növeléséhez. Azonban sokszor a kimagasló sportolói sikerek, világbajnoki rekordok, olimpiai csúcsok mögött nem csupán a sportoló veleszületett tehetsége, megfelelő fizikai állapota áll, hanem a mentális felkészülés kulcsfontosságú alkalmazása – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Kiss Brigitta, a Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet pszichológus, sport-pszicho diagnoszta jelöltje.

A „Citius, Altius, Fortius, avagy sportpszichológia a gyakorlatban” című előadás során a sportpszichológia elméleti ismereteit gyakorlati praktikumokban mutatja be, amelyek alkalmazhatók lehetnek a sportolók teljesítményértékelési, -fejlesztési, valamint karriertervének kialakításában. Így a sportszakemberek, sportolók, valamint a sportot kedvelő laikusok is betekintést nyerhetnek a sportpszichológia legfontosabb esszenciáiról.

A Science Café szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

Időpont: 2019. január 16. szerda 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.