Párbeszédben a holokausztról

2016, október 4 - 13:37
Holokauszt-megemlékezést tartott a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete a Német egység napjának alkalmából Debrecenben.

A holokauszt áldozatainak egykori lakhelye előtt helyeztek el augusztusban Debrecenben botlatóköveket, az október 3-i Német egység napja alkalmából pedig „Párbeszédben. A holokauszt-emlékezet alakulástörténete német és magyar távlatból” címmel rendezett tudományos tanácskozást az egyetem Germanisztikai Intézete a Debreceni Német Kulturális Fórummal közösen a Méliusz könyvtárban.

- A közös emlékezés a kultúra továbbélésének eszköze. A konferencián a holokausztra visszatekintés segítségével kölcsönösen képet kapunk a német és magyar nemzetek emlékezéskultúrájának alakulásáról – fogalmazott megnyitóbeszédében Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy 170 évvel ezelőtt telepedtek le a városban az első zsidó családok, jelenleg is az ország második legnagyobb zsidó közösségét alkotva, melynek hagyományai szerves részét képezik Debrecen kulturális életének.

 


Az október 4-i tudományos tanácskozáson a nyitóelőadást Michael Quante, a münsteri egyetem filozófiai intézetének professzora tartotta, akit a Debreceni Egyetem 2012-ben választott díszdoktorai sorába. Michael Quante október 1-jétől egyetemének nemzetközi kapcsolatokért és tudástranszferért felelős rektorhelyettese, akinek első hivatali útja a Debreceni Egyetem által szervezett konferenciára vezetett.

A Debreceni Egyetem Filozófiai Intézete és Michael Quante huszonöt éve dolgozik együtt, Rózsa Erzsébet professzor asszonnyal eddig tíz közös kötetet szerkesztettek együtt.

Sajtóiroda - SzL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.