Felfedezők a Science Caféban

2019, január 28 - 15:16
„Megérkezett a civilizáció a déli Csendes-óceán lakatlan szigeteire” címmel Radócz László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője tart előadást a környezetszennyezés hatásairól.

Tavaly ősszel egy 14 fős kutatói csapatban, 4 európai között egyedüli magyarként Radócz László is részt vett abban a nemzetközi expedícióban, amely a Ducie korallsziget természeti környezetének átalakulását vizsgálta. A csendes-óceáni szigeten 10 éve járt utoljára tudományos kutatócsoport.

- A szigetvilág szigorúan védett természeti környezet, így már a belépés is csak speciális engedélyek birtokában volt lehetséges. A 2,4 km hosszú és 1,6 km széles korallsziget teljesen lakatlan, kiemelt természetvédelmi terület. A 70 hektárnyi földrész érdekessége, hogy legnagyobb tengerszint feletti magassága mindössze 4 méter – mutatta be a helyszínt a hírek.unideb.hu oldalnak Radócz László.

Az expedíció fontos feladata volt az élővilág mellett a sajnos már ide is elérkező tengeri plasztikszennyeződés negatív hatásainak vizsgálata, ami abban a térségben az „emberi civilizáció" egyetlen nyoma…

Az előadás a természetvédelmi hatások bemutatása mellett sok hasznos információt nyújt a szigetvilág regényes történetéről is, de az oda- és visszaút, a szigeten eltöltött idő, valamint a kutatómunka kalandos részleteit is megismerhetik az érdeklődők.

A Science Café szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

Időpont: 2019. január 30. szerda 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.