MÜZLI - A legjobbaktól tanulhatnak

2019, február 5 - 11:47
A hazai és nemzetközi üzleti élet kiválóságai adják át ipari tapasztalataikat a Debreceni Egyetem hallgatóinak. A Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) első kurzusai a 2018/19-es tanév második félévében indultak.

A piaci igényeknek megfelelő, gyakorlatorientált képzésre törekszik a Debreceni Egyetem mérnöki, gazdaságtudományi, menedzsment és informatikai területeken, ennek érdekében hozta létre 2018-ban a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetet. Az új szervezeti egységben az ipari-üzleti élet területén több éves, évtizedes vezetői gyakorlattal és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező vállalati szakemberek gondoskodnak arról, hogy a hallgatók versenyképességüket növelve, a legkorszerűbb gyakorlati tudással felvértezve lépjenek ki a munkaerőpiacra.

A Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet mesteroktatójaként Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke az együttműködés céljaként azon fiatalok felkarolását jelölte meg, akik nyitottak és motiváltak arra, hogy a jól működő egyetemi képzési rendszert kiegészítsék a vállalati környezet gyakorlati tapasztalataival és tudásával, amely szükséges a gyorsan változó gazdasági környezet kihívásainak megoldásához. A kapcsolódó nagyvállalatok a hallgatóknak gyakorlati képzési helyeket biztosítanak, így testközelből láthatják azokat a modern technológiákat és megoldásokat, amelyek ma a versenyképesség szempontjából a legfontosabbak, akár a digitalizáció, az Ipar 4.0, a szabályozási technikák, vagy éppen a megfelelő humánerőforrás-gazdálkodás terén. A fiatalokat – üzletfejlesztési céllal – képzési, mentorálási és tőkebefektetési-hitelezési lehetőségekkel is segítik.

Az intézet munkájában részt vesz Joerg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója, Lencsés Gergő, a GE Power globális értéklánc vezetője, Ferik Attila, a GE Healthcare szoftverfejlesztési igazgatója, Dezső Attila, a Kúria közbeszerzési jogelemző csoportjának tagja, valamint Szabó Gergely, a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatója is.

Az elismert szakemberek februárban indították az első két kurzust a Debreceni Egyetemen. A „Vállalkozásmenedzsment és innováció” címmel meghirdetett tárgy keretében a vállalkozási alapismeretek mellett gyakorlati példákon keresztül ismerkedhettek meg a hallgatók a vállalatvezetés modern stratégiáival, a vállalkozásindítás jogi és finanszírozási hátterével. Olyan átfogó piaci ismereteket kaptak Joerg Bauer-től, Ascsillán Endrétől és Dezső Attilától, melyek szükségesek mind a startupok, mind a nagyvállalatok növekedését megalapozó stratégiai döntésekhez.

A „Termékfejlesztés, kockázatkezelés, termelés- és ellátási lánc menedzsment” címmel indított kurzus a termelési folyamatok megismerését, komplex folyamatok elemzését, menedzselését célozta. A magyar gazdaság kiemelkedő vezetői közül Lencsés Gergő, Ferik Attila és Szabó Gergely több ipari szegmenst érintve mutatták be a termelő vállalatok sikeres működéséhez szükséges folyamatokat a tervezéstől egészen a stratégiai döntésekig. Vázolták az ellátásilánc-menedzsment területeit, az áruáramláshoz kapcsolódó tevékenységeket, a termékfejlesztés kihívásait, érintve egyebek mellett az Ipar 4.0 lehetőségeit az egészségügyben. Az energiaszektor példáján keresztül pedig naprakész ismereteket adtak át a kockázatkezelés és a cégek operatív menedzsmentje területén.

A kurzusok keretében március 21-én Ascsillán Endre (GE), Joerg Bauer (Tungsram Csoport) és Lencsés Gergő (GE), április 25-én pedig Ascsillán Endre (GE), Dezső Attila (CHSH Dezső&Partners Ügyvédi iroda) és Ferik Attila (GE) tartott előadást.
 

Sajtóiroda - TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.