Bioinformatikai workshop tudósoknak

2019, február 20 - 14:49
A legmodernebb kutatási, informatikai eszközök megismeréséről és használatáról, valamint az oktatásban részvevő kutatók pedagógiai készségeinek fejlesztéséről tartottak workshopot nemzetközi szakemberek részvételével február 18. és 20. között a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem (DE) kutatói mellett a hazai tudományos élet, valamint a tágabb bioinformatikai közösség számos képviselője vett részt a szerdai rendezvényen, ahol az Európai Bioinformatikai Hálózat (ELIXIR) képzéseit mutatták be. 

- Az európai nyílt tudományos kezdeményezések keretében több ingyenes oktatási, kutatási eszköztár is elérhető. A nemzetközi szervezet szakemberei azt mutatták be, miként lehet megismerni, gyorsan és hatékonyan használni a legmodernebb online eszközöket – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Bálint Bálint László, a DE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet adjunktusa.

Az ELIXIR Magyarország képzési koordinátora felidézte, hogy a tudományos életben az elmúlt 10 évben jelentős átalakulások történtek. Rengeteg biológiai adat gyűlt össze, egyebek mellett a humángenom szekvenálással kapcsolatban. Az adatok tárolásában – a kezdetben használt drága programok után – jelentős mérföldkőnek számítanak a kutatók saját fejlesztésű szoftverei.

- Az adatok legyenek megtalálhatók, hozzáférhetők, újra feldolgozhatók és újrahasználhatók. A jelen kutatói számára ez a négy a legfőbb vezérelv, továbbá kulcsfontosságú, hogy miként tudják a saját adataikat rendszerezni. Ma már több olyan közösségi fenntartású szoftver is létezik, amely összehangoltan segíti a világ különböző pontjain élő tudósok munkáját – fogalmazott az adjunktus.

A nemzetközi adatbázisok alkalmazásával nemcsak az adatokat, az adatelemzés eszközeit, hanem az egyes adatelemzési leírásokat is megosztják egymással a kutatói közösségek tagjai. A workshopot egy intenzív kétnapos kurzus előzte meg, ahol az Európai Bioinformatikai Intézet szakemberei azt mutatták be, hogy az egyetemi oktatásban résztvevő kutatók hogyan tudják a saját oktatási készségeiket javítani, így a tudásukat hatékonyabban átadni az egyetemistáknak.

A képzésekhez kapcsolódóan rövidesen egy ösztöndíjprogram is indul a Debreceni Egyetemen. Az elsősorban doktoranduszoknak szóló pályázat célja, hogy segítse a hallgatók versenyképességét és a nyílt tudomány eszközeinek megismerését, ezáltal tudományos készségeiket még magasabb, európai színvonalra emelje.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.