Távol-keletről Európába

2019, március 8 - 13:20
Kéthetes magyarországi útja során a Debreceni Egyetemre is ellátogatott a Josai International University (JIU) 18 magyarul tanuló japán hallgatója, akik találkoztak az intézmény japánul tanuló magyar diákjaival is.

A Debreceni Egyetemen csaknem 20 éve adott a lehetőség arra, hogy akit érdekel a távol-keleti ország nyelve és kultúrája, megismerkedhessen Japánnal. A kurzus vezetője már egy évtizede Sato Aya tanárnő, aki a szabadon választható, fakultatív nyelvórákat tartja.

– Öröm számomra, hogy az egyetem valamennyi, 14 karáról évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a hazám irányt, és hogy segíthetek a szemeszter 50-60 hallgatójának megismerni a japán nyelvet – mondta az unideb.hu portálnak Sato Aya, aki – bár évente hazalátogat Japánba – már itthon érzi magát Magyarországon. – Jó érzés honfitársaimmal is találkozni és segíteni nekik abban, hogy jobban megismerjék választott hazámat – tette hozzá a tanárnő.

A Josai International Univesity-n már tíz éve zajlik az a program, amelynek keretében magyar nyelvet és magyar művelődéstörténetet oktatják.

– Fel kell kelteni a japán hallgatók érdeklődését Magyarország iránt, hiszen sokat szinte semmit sem tudnak erről a számukra igencsak távoli országról, és sajnos a Japánban működő egyetemek közül mindössze az Osakai Állami Egyetemen működik magyar tanszék – tájékoztatott Király Attila orientalista, aki japanológus végzettségét már 2009 óta kamatoztatja a JIU-n, amely magánegyetemként is fontosnak tartja az európai kultúra megismertetését.

A hallgatói csoport – amelynek tagjai még soha nem jártak Magyarországon – egy hete érkezett Budapestre, ahol a Japán Alapítvány munkatársai fogadták őket, majd az azóta eltelt napokban a fővárossal ismerkedtek, kirándultak Visegrádra, Szentendrére és több, japán nyelvet oktató egyetemre is ellátogattak. Útjuk során pénteken találkoztak a Debreceni Egyetem japánul tanuló hallgatóival, akikkel közös órán, játékos, japán nyelvű foglalkozáson vettek részt, Mészáros Csaba, a Debreceni Nyári Egyetem oktatója jóvoltából pedig egy előadás keretében a várossal, a régió kultúrájával is megismerkedtek.

A japán diákcsoport szombaton a Hortobágyra is ellátogat, végül a Magyarországon töltött két hét után indulnak vissza Tokióba.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.