Rangsorok, és ami mögöttük van

2019, március 26 - 17:06
Times Higher Education, Quacquarelli Symonds – a világ legnevesebb felsőoktatási rangsorkészítő szervezeteinek részvételével kezdődött kedden háromnapos tanácskozás a Debreceni Egyetemen Felsőoktatási rangsor napok címmel.

- A Debreceni Egyetem hazánk egyik legjelentősebb egyeteme, amely az agrártól az orvosképzésen át a gazdasági és természettudományokig számos területen játszik meghatározó szerepet a hazai felsőoktatásban és kutatásban. Ezen eredmények kommunikációjában létfontosságúak azok a rangsorok, amelyek világszerte értékelik a felsőoktatási intézményeket, ezáltal nyújtva kapaszkodót maguknak az egyetemeknek, a leendő munkatársaikat kereső vállalatoknak, illetve a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára – fogalmazott Pintér Ákos rektorhelyettes a konferencia keddi megnyitóján.

A rektorhelyettes kiemelte: jelenleg több kezdeményezés is folyamatban van az intézmény nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyének előremozdítására, s reményét fejezte ki, hogy ezeknek hamarosan látható eredménye lesz.

A tanácskozáson elsőként a rangsorok kialakulásának történetéről, az értékelési alapelvek standardjairól volt szó. A résztvevők megismerhették a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának programját, amely az intézményben kiadott folyóiratok indexeltetéséhez nyújt módszertani támogatást, hogy minél több szaklap kerüljön be a nemzetközi Web of Science és a Directory of Open Access Journals adatbázisaiba.

Az egyetemi tudományos folyóiratok elismertségének növelése mellett a másik kiemelt terület az intézménybe érkező külföldi oktatók tevékenységének formalizálása, ezt ugyanis jelenleg még egységenként eltérően dokumentálják, így nehéz róla információt adni a rangsorok készítőik számára.

A legnevesebb felsőoktatási ranglisták közül kedden a Times Higher Education szakértői voltak a konferencia vendégei. Ők a THE rangsorainak bemutatása mellett részletesen ismertették az általuk használt mérési metodikát, illetve elemezték a Debreceni Egyetem helyezését a tudományterületenkénti, valamint az összetett rangsorban.


Szerdán a Quacquarelli Symonds szakembereinek előadásával folytatódik a tanácskozás, a QS munkatársai észrevételeiket és javaslataikat fogják ismertetni a rangsorban elért debreceni eredmények kapcsán.

Tavaly a londoni székhelyű Quacquarelli Symonds (QS) listájára 85 országból 1011 intézmény került fel, a Debreceni Egyetem a 601-650. helyen állt, a társaság tematikus rangsorai között pedig az egészségiparhoz kapcsolódóan több képzési területen is a mezőny első harmadában végzett. A másik nagy lista, a Times Higher Education World University Ranking az intézményt a 801-1000. helyre rangsorolta.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.