Nobel-díjas kutató a Debreceni Egyetemen

2019, március 27 - 08:13
University of Debrecen Science Impact Award díjat adományoz Arieh Warshel biokémikusnak a Debreceni Egyetem. A Nobel-díjas professzor, aki több éve dolgozik együtt debreceni kutatókkal, pénteken veszi át díját Szilvássy Zoltán rektortól és órát is tart hallgatóknak.

Arieh Warshel az első kutató, akit „University of Debrecen Science Impact Award” (uDEsia) díjjal ismer el a Debreceni Egyetem Szenátusa. Az egyetemi kitüntetés olyan Nobel-díjas vagy azzal azonos értékű elismeréssel rendelkező tudósnak adományozható, aki az intézmény kutatóival szoros tudományos kapcsolatban áll, és vállalja, hogy az Egyetem Tudományos Tanácsadó Testületének (Scientific Advisory Board) tagja lesz, ezzel segíti az intézmény tudományos színvonalának emelését.


Az izraeli-amerikai biokémikus-biofizikus tagja az Amerikai Tudományos Akadémiának, a brit Királyi Kémiai Társaságnak, valamint tiszteletbeli doktorátusi címmel rendelkezik a svéd Uppsala Egyetemen. A kémia és a biokémia professzora a Dél-Kaliforniai Egyetemen, korábban a Harvard Egyetemen, a Weizmann Tudományos Intézetben és a Cambridge-i Molekuláris Biológia Laboratóriumban is kutatott.

A tudományos élet egyik legnevesebb elismerését, a Nobel-díjat 2013-ban Martin Karplusszal és Michael Levittel közösen érdemelte ki kémiai, illetve biokémiai molekuláris rendszerek számítógépes modelljének kifejlesztéséért. A három kutató megteremtette a kémiai reakciók komplexebb komputeres tervezésének lehetőségét, ami ma már ugyanolyan fontos a kémia számára, mint a hagyományos kísérletek. Így választják ki például sok ezer gyógyszerjelölt molekulából azokat, amelyekkel megkezdődnek a további, részletesebb vizsgálatok.

Nobel Media AB. Photo: A. Mahmoud


Kutatócsoportjával a molekula-modellezés további fejlesztésén túl számos egyéb területen is folytat kutatásokat (többek között enzimkatalízis, fehérjék feltekeredése, molekulák elektrosztatikai tulajdonságai, valamint kémiai reakciók viselkedése különféle oldatokban). A világhírű tudós több mint 20 éve dolgozik együtt az enzimatikus katalízis értelmezésén Fuxreiter Mónika egyetemi tanárral (DE Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet, kutatócsoport-vezető).


- Kiemelkedő jelentőségű és megtisztelő számunkra, hogy Arieh Warshel professzor közös kutatásban vesz részt a Debreceni Egyetem kutatóival. Kollégáinkkal azon a jövőbemutató eljáráson dolgoznak, hogyan lehet a természetben megtalálható több ezer természetes enzimhez hasonló, mesterségesen megtervezett fehérjemolekulákat előállítani, melyek nagy hatékonysággal képesek növelni a biológiai folyamatok sebességét – emelte ki Tőzsér József rektorhelyettes.  


A Nobel-díjas tudós március 29-én, pénteken 10 órakor Szilvássy Zoltán rektortól veszi át a uDEsia díjat kiemelkedő tudományos teljesítménye elismeréseként. Az ünnepélyes rendezvényen az egyetem Főépületében "Multiscale modelling in biology" címmel tart majd előadást. Egy nappal korábban, március 28-án 16 órakor pedig „Understanding enzymatic catalysis" címmel tart nyilvános tantermi előadást debreceni orvostanhallgatók előtt.

 

Fotó: Nobel Media AB. Photo: A. Mahmoud

Sajtóiroda - TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.