Még többen DEbrecenben!

2019, április 3 - 16:54
Továbbra is az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye a Debreceni Egyetem - a tavalyi eredményeket túlszárnyalva, csaknem tízezren jelentkeztek első helyen a 2019 szeptemberében induló képzésekre. Legtöbben idén is a Gazdaságtudományi Kart választották.

Összesen több mint 112 ezren, az előző évinél több mint 4 százalékkal többen jelentkeztek az ország felsőoktatási intézményeibe a 2019/20-as tanévre meghirdetett képzésekre, közülük 9830-an a Debreceni Egyetemet jelölték meg első helyen, ez megközelítőleg 1000-rel több a tavalyihoz képest. Az összes jelentkezést tekintve a Debreceni Egyetemet 16 és félezren jelölték meg. A debreceni intézmény továbbra is a második az országos rangsorban az ELTE után úgy, hogy a DE-n az országos átlag (4%) több mint duplája a növekedés.


Legtöbben - több mint 3 és fél ezren -, közülük első helyen 1906-an a Gazdaságtudományi Kart választották, de népszerű volt a jelentkezők körében az Általános Orvostudományi, a Bölcsészettudományi, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, az Informatikai és a Műszaki Kar is.


- A jelentkezők számának országos mértékű növekedése részben a jövőre kilátásba helyezett kötelező nyelvvizsga követelményének köszönhető. Ez tükröződik a hazai felsőoktatási intézmények összesített arányszámaiban. A Debreceni Egyetemen a növekedés ennél lényegesen nagyobb, az országos arány két és félszerese, első helyen meghaladja a 10%-ot, ami a legfontosabb mutatója egyetemünk évek óta növekvő népszerűségének. Képzési kínálatunk folyamatos megújulása, a gazdasági élet szereplőivel fennálló szoros kontaktus, a képzés gyakorlatorientáltsága, nem utolsó sorban pedig a Debreceni Egyetem külső és belső stabilitása, nemzetközi arculata is hozzájárulnak ahhoz, hogy a felsőoktatási intézményben továbbtanulni szándékozók egyre nagyobb számban választanak bennünket. – mondta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.


2019 szeptemberében 71 alap- és 84 mesterszakot, 6 osztatlan képzést, valamint 7 felsőoktatási szakképzést indít a Debreceni Egyetem. Új képzésként romológia és lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki alapszakkal, valamint kulturális mediáció és mérnöktanár mesterszakkal, illetve duális formában induló vidékfejlesztési agrármérnöki MSc-vel bővül a képzési paletta.

 

Sajtóiroda

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.