Jelentkezési rekord DEbrecenben

2019, április 9 - 13:47
Az országos átlagot csaknem megtriplázva, 11 százalékkal többen jelentkeztek első helyen a Debreceni Egyetemre, mint tavaly – jelentette be Bartha Elek rektorhelyettes az intézményben tartott keddi sajtótájékoztatón.

Országosan több mint 112 ezren, az előző évinél 4 százalékkal többen jelentkeztek a hazai felsőoktatási intézményekbe a 2019/20-as tanévre meghirdetett képzésekre. Közülük 9830-an a Debreceni Egyetemet jelölték meg első helyen, ez megközelítőleg 1000-rel több a tavalyinál. Így továbbra is hazánk második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye a debreceni.

- A növekedés mértékét csak részben magyarázza a felvételi követelményrendszer jövőre kilátásba helyezett változása, hiszen a Debreceni Egyetemen már 5-6 éve folyamatosan emelkedik a jelentkezők száma, de ilyen mértékű fejlődést az intézmény történetében még nem tapasztaltunk. Ez nemcsak presztízsértékű, hanem komoly minőségi ugrást is hoz, hiszen azokon a szakokon, ahol a legnagyobb a túljelentkezés, ott a ponthatárok is jelentősen nőhetnek majd – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az intézmény keddi sajtótájékoztatóján. 

2019 szeptemberében 71 alap- és 84 mesterszakot, 6 osztatlan képzést, valamint 7 felsőoktatási szakképzést indít a Debreceni Egyetem. Az intézmény alapképzéseit idén 13 százalékkal többen jelölték meg, mint tavaly. Közülük az ápolás és betegellátás, az általános orvos, az óvodapedagógus és a gépészmérnök szakok voltak a legnépszerűbbek ebben az évben.

- Érdekesség, hogy a tíz legkedveltebb szak az egyetem tíz különböző karán oszlik meg. A karok összehasonlításában a legnagyobb növekedést (42,5 százalék) a Gyógyszerésztudományi, a Műszaki (32,5 százalék), valamint az Állam- és Jogtudományi Kar (31,8 százalék) érték el a jelentkezők számát tekintve. A legtöbben, 1906-an viszont a Gazdaságtudományi Kart választották első helyen, amit a Bölcsészettudományi, illetve a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar követ – tett hozzá Bartha Elek.

Sikerrel vették az első akadályt a Debreceni Egyetem új képzései is, hiszen sokan választották a romológia és a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki alapszakokat, valamint a kulturális mediáció és mérnöktanár mesterszakokat is.

- A felvételizők április 19-től láthatják az e-felvételi rendszerben az adataikat és a feltöltött dokumentumaikat, és itt kapnak értesítést a hiányzó dokumentumokról is, melyeket legkésőbb július 10-ig lehet pótolni, illetve eddig lehet változtatni a jelentkezések sorrendjén is – hívta fel a figyelmet Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.

Sajtóiroda - TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.