Középpontban a germanisztika

2019, április 12 - 12:56
Idén a Debreceni Egyetem adott otthont a Magyar Germanisták Társasága éves közgyűlésének. A pénteki eseményhez kapcsolódva a Bölcsészettudományi Kar Germanisztikai Intézete „Az erőszak témája a germanisztikai kutatásokban” címmel rendezett szakmai konferenciát a DAB Székházban.

A germanisták éves vándorgyűlésén az ország valamennyi, német oktatással foglalkozó felsőoktatási intézménye képviseltette magát. A találkozó az éves munka értékelése mellett a legfrissebb tudományos eredmények bemutatására is alkalmat teremtett.

– Mindezeken túl a rendezvény arra is lehetőséget nyújtott, hogy erősítsük kapcsolatainkat Közép-Európa hasonló profilú intézményeivel. Ebben nem csupán a hazai egyetemeknek, hanem a Germanisták Társaságának is hatalmas érdemei vannak – fogalmazott köszöntőjében Csatár Péter. A Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese kiemelte: a Debreceni Egyetemen mintegy 200 diák tanul alap-, mester- vagy tanárképzés keretében németül, és a régióban működő nemzetközi ipari vállalatoknak, szolgáltató központoknak köszönhetően folyamatosan emelkedik a nyelvtanulás népszerűsége.

A rendezvény nyitóelőadását „Erőszak az irodalomban. A sebezhetőség medialitása, retorikája és esztétikája” címmel a németországi Dortmundból érkező Sigrid Nieberle professzor tartotta. Ezt követően az éves közgyűlés kiemelkedő eseményeként adták át a Pro Germanistica Hungarica 2019 emlékérmet, amelyet a magyarországi germanisztikai kutatások terén végzett több évtizedes munkásságáért Bassola Péter, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa vehetett át.

A programot szakmai konferencia zárta, amelyen a Germanisztikai Intézetben folytatott erőszak-kutatások eredményeiről számoltak be az előadók.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.