Összekötő kapocs a magyar nyelv

2019, április 16 - 15:50
Hamarosan kínai hallgatók kezdhetik meg tanulmányaikat magyar nyelven a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A már meglévő együttműködési megállapodás bővítéséről kedden tárgyalt a kar vezetése a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének (BISU) delegációjával.

A 2017-ben kötött megállapodás egy hét évre szóló oktatási programot indított el, amelynek keretében a kínai egyetem diákjai először két éven át hazájukban ismerkednek a magyar nyelvvel és kultúrával, majd ezt követően egy évet töltenek nyelvtanulással a Debreceni Egyetemen.


– Az itteni kurzus elvégzése után a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén folytatódik tovább a képzés, amely egy, a Debreceni Egyetem oktatói által összeállított vizsgával zárul. Ez egyben a felvételit is jelenti, amelyet sikeresen abszolválva megkezdhetik a három éves alapképzést Debrecenben, magyar nyelven – ismertette a program részleteit a hirek.unideb.hu portállal Csatár Péter. A BTK oktatási dékánhelyettese hangsúlyozta: fontos a magyar nyelv népszerűsítése, hiszen mindez erősíti a nemzetközi kulturális és gazdasági kapcsolatok építését.


A programban fontos szerep jut a Debreceni Nyári Egyetemnek is, amely felvállalta az egy évet Magyarországon tanuló kínai fiatalok magyar nyelvoktatását.


A Beijing International Studies University három fős delegációja Cai Jian, a Nemzetközi Iroda vezetőjének irányításával folytatott kedden tárgyalásokat a Debreceni Egyetemen, a program kiszélesítéséről, a három éves alapképzés keretfeltételeinek pontosításáról, és az erről szóló megállapodás előkészítéséről.


Jelenleg több mint 100 kínai hallgató tanul a BISU-n magyar nyelvet, a Debreceni Egyetemen pedig 38 fő folytatja tanulmányait. Közülük mintegy húszan – amennyiben sikerrel teljesítik vizsgáikat - várhatóan 2020-ban kezdik meg egyetemi éveiket alapszakon Debrecenben.


Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.