Sámánok a Debreceni Egyetemen

2016, október 10 - 15:56
Dél-Koreától kezdve Kínán át egészen Szibériáig és Kubáig tanulmányozta Hoppál Mihály néprajzkutató a népek és nemzetek sámánkultúráját. Fotóiból a Debreceni Egyetem Főépületében nyílt kiállítás.

Ötvennégy évvel ezelőtt még absztrakt festményeiből rendezett tárlatot Hoppál Mihály néprajzkutató a Debreceni Egyetemen, ahol 1966-ban szerzett diplomát. A samanizmussal foglalkozó kutató most az elmúlt évtizedek terepmunkáinak fotóanyagát mutatja be a Debreceni Egyetem Főépületének harmadik emeleti kerengőjében.
 


- A sámánokat nem érdekelte, hogy fotózzák őket, ugyanis amikor egy szertartás elkezdődik, a sámán a szellemekkel van elfoglalva, nem a messziről jött utazóval, aki kérdéseket tesz fel neki – mondta Hoppál Mihály az október 10-i kiállítás-megnyitón.

A professzor azt is elmondta, hogy Dél-Koreában kötelező volt részt is venni a szertartáson.

A Debreceni Egyetemen október 17-ig látogatható tárlatot a pekingi magyar intézetben mutatják be legközelebb.

Sajtóiroda - SzL

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.