Kétmilliárd forint kutatásra

2019, május 9 - 10:39
Az inzulinrezisztenciához, a járműiparhoz és az űrkutatáshoz kapcsolódó tudományos tevékenységre költhet kétmilliárd forintot a Debreceni Egyetem. Az intézménynek ítélték a legtöbb támogatást a hazai egyetemek és kutatóintézetek közül az idei Tématerületi Kiválósági Programban.

Összesen mintegy 14 600 millió forint értékben 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete kap támogatást a 2019. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében – adta hírül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A cél a kutatási feltételrendszer társadalmi-gazdasági kihívásokhoz való igazítása, a kutatásfejlesztési és innovációs fókusz erősítése, és a tudományos produktivitás növelése.

A program az „Innováció a versenyképességért”; „Tudomány a jövőnkért”; „Nemzedékek életkilátásai” kihívásokra keresi a választ a biztonságos társadalom és környezet, az ipar és digitalizáció, az egészség, valamint a kultúra és család területeken.

A Debreceni Egyetem három tématerületre kapott összesen kétmilliárd forint támogatást. Az egészség kutatási területen az inzulinrezisztencia témában, melyhez kapcsolódóan az intézményben évtizedek óta jelentős kutatások zajlanak. Többek közt azt vizsgálják, hogy milyen gyógyszerekkel, étrend kiegészítőkkel, vagy akár funkcionális élelmiszerekkel lehetne befolyásolni az inzulinszintet és vércukorértékeket, az elhízás szövődményeinek kialakulását.

Az ipar és digitalizáció kutatási területen belül a Debreceni Egyetem járműipari kutatásainak ítéltek támogatást, amelyek hozzájárulnak a régió gazdaságfejlesztési törekvéseihez és illeszkednek a betelepülő járműipari vállalatok igényeihez. Az intézmény stratégiai célként kezeli a műszaki képzés, illetve a kapcsolódó kutatások és innovációs tevékenységek fejlesztését.

A biztonságos társadalom és környezet kutatási területen belül az űrkutatás tématerület részesül a program nyújtotta támogatásból. Ehhez kapcsolódóan többek között az űrutazás során végbemenő fiziológiai folyamatok vizsgálatával, illetve a speciális körülményeknek megfelelő gyógy- és élelmiszerek fejlesztésévével foglalkoznak a Debreceni Egyetem kutatói.

Sajtóiroda - TPL
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.