Okostankönyvet adott ki a DE

2019, június 5 - 08:47
Különleges megoldással rukkolt elő a Debreceni Egyetem: hazánkban elsőként adott ki digitális tartalmakat rejtő nyomtatott tankönyvet. A színes, akár mozgó illusztrációk mobiltelefonnal vagy tablettel hívhatók elő, ami forradalmi módon segíti az anyag megértését, elsajátítását.

Az orvostanhallgatók harmadik évezredbeli igényeit szolgálja a debreceni Általános Orvostudományi Kar "Nukleáris Medicina orvostanhallgatóknak" című tankönyve.  Az országban egyedülálló szakkönyv egy itthon eddig még soha nem használt, újszerű technológia alkalmazásával egyesíti kétféle adathordozó előnyeit.

-  A fiatalok elsősorban az interneten vagy digitális anyagokban keresik a választ felmerülő kérdéseikre, a nyomtatott könyvek használata visszaszorulóban van. Ugyanakkor a diákok a rendszerezett tudás elsajátítására ma is előnyben részesítik a nyomtatott, áttekinthető, aláhúzásokkal, megjegyzésekkel gyorsan kiegészíthető anyagokat – mondta a hirek.unideb.hu-nak Varga József, a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina Tanszék egyetemi docense.

A szakember szerint nagy igény volt egy ilyen tankönyvre. A tartalmat Garai Ildikó egyetemi docenssel közösen szerkesztették, a digitális képeket Barna Sándor szerkesztette, a megvalósítást pedig az Alföldi Nyomda tette lehetővé.

- Olyan megoldást találtak és ajánlottak fel nekünk, amely segítségével a jobban tanulható nyomtatott ismeretanyagot össze lehetett kapcsolni a digitális tartalommal. Egy speciális alkalmazást kell letölteni az okostelefonra vagy tabletre. Az eszközt a könyv ábrái fölé kell tartani, így a képernyőn láthatóvá válnak a – nukleáris medicinában kifejezetten látványos – színes képek, akár mozgó illusztrációk, amik segítik az anyag megértését, elsajátítását – tájékoztatott Varga József.

A könyv összefoglalja az általános orvos számára szükséges alapismereteket arról, milyen gyakori klinikai kérdésekre tud választ adni a nukleáris medicina, hogyan kell értelmezni a gamma-kamerás és PET-vizsgálatok leletét, és mikor lehetnek hasznosak a radioizotóp-terápiás eljárások.

A tavalyi év végén megjelent, úttörőnek számító tankönyv célja az volt, hogy olyan vizsgára is felkészítő anyag készüljön, ami könnyen tanulható.

Varga József szerint a könyv nagyon sikeres a hallgatók körében, és a tapasztalatok alapján elmondható: használatával a medikusok összeszedettebb tudásra tesznek szert.

Bár a könyv elsősorban orvostanhallgatók számára készült, de a gyakorló orvosok, az orvosdiagnosztikai analitikus hallgatók és a nukleáris medicina területén dolgozó más végzettségűek is hasznosnak találják. A Debreceni Egyetem szakemberei az Alföldi Nyomda támogatásáért György Géza vezérigazgatónak ünnepélyes keretek közt mondtak köszönetet a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság május 30. és június 1. között rendezett, hajdúszoboszlói kongresszusán.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.