Kínai évzáró a Nyári Egyetemen

2019, június 25 - 10:41
Újabb két csoport, 17 egyetemista és 21 gimnazista fejezte be egyéves tanulmányait a Debreceni Egyetemen. Kínában pedig felavatták az Arany János Központot, amely a magyar nyelv tanítását segíti az ázsiai országban.

A Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének (BISU) diákjai 2018 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat a cívisvárosban a Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás értelmében. A középiskolások – a Debreceni Nyári Egyetem közreműködésével – heti 36 órában tanultak magyar nyelvet, magyar történelmet és irodalmat és angol nyelvet. Az idősebb diákok pedig a magyar nyelvi órák mellett egyetemi kurzusokon is részt vettek. Szeptemberben mindkét csoport a pekingi egyetemen folytatja a tanulmányait, de egy tanév elteltével a fiatalabbak újra Debrecenbe érkeznek, és elkezdik magyar szakos BA tanulmányaikat, míg többiek Kínában fejezik be a magyar alapszakot.

A Debreceni Nyári Egyetem által szervezett pénteki ünnepélyes évzárón megkapták bizonyítványukat a kínai diákok. A tanulók tortával és magyar népdalok előadásával köszönték meg az intézmény és a tanárok egész éves törődését, a pedagógusok pedig hasznos útravalóval látták el őket.

- Reméljük, hamarosan visszajönnek hozzánk, addig is jó hírünket viszik a nagyvilágban – fogalmazott Szaffkó Péter igazgató.

A Debreceni Nyári Egyetem nemcsak ebben a városban tesz sokat azért, hogy a kínai diákok megismerkedjenek a magyar nyelvvel és kultúrával. Egy kisebb delegáció júniusban Tiencsin városában járt, és az ottani egyetemen rendeztek magyar napokat: folklór bemutatóval kedveskedtek, népdalokat és néptáncokat tanítottak, lángost sütöttek a kínai diákokkal együtt, előadásokat tartottak a magyar-kínai történelmi kapcsolatokról, az európai protokollról, híres magyarokról, Arany Jánosról, valamint a népdalok nyelvoktatásban betöltött szerepéről.

Az eseményen avatták fel ünnepélyesen az Arany János Központot, mely az egyetlen ilyen jellegű kulturális központ Kínában. Az intézmény fő feladata az lesz, hogy segítse a magyar nyelv tanítását Kínában – a diákok és a tanárok körében egyaránt. A Debreceni Nyári Egyetem folyamatosan támogatja a szervezet munkáját: segíti a magyartanárokat, támogatja a rendezvényeket.

A kínai-magyar együttműködés eredménye az is, hogy ezen a nyáron két Kínában tanító kínai nemzetiségű magyartanár kap ösztöndíjat a Nyári Egyetem nyári kurzusára: a Debreceni Egyetem Rektori ösztöndíjával a pekingi BISU egyetem tanára tanulhat, míg a Bölcsészettudományi Kar dékánja által tavaly alapított támogatással a Hsziáni Egyetem oktatója csiszolhatja magyar nyelvtudását.

A Debreceni Nyári Egyetem jelenleg négy kínai egyetemmel folytat oktatási együttműködést. A hétéves képzési program keretében 2020 szeptemberében már mind a négy egyetemről érkeznek diákok Debrecenbe, így a számuk meghaladhatja majd az 50 főt is.

Pogány Emese


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.