Főhajtás az áldozatok előtt

2019, június 26 - 15:46
A Debrecenből és környékéről 75 éve elhurcolt több mint 6100 zsidó emléke előtt tisztelgett az a vándorkiállítás, amely Hosszú Gyula, az „Utak a holokauszthoz, történetek a holokausztról” című kötet szerzőjének jóvoltából érkezett szerdán – mindössze egyetlen napra – a Debreceni Egyetemre.

A Főépület 3. emeleti kerengőjén kiállított, minimalista dizájnnal megjelenített, földre állított tablók főhajtásra késztették a látogatókat.

– Azt az üzenetet hordozza ez a kiállítás, hogy hajtsunk fejet, és gondolkozzunk el a több mint hét évtizede történt tragikus eseményeken – mondta megnyitójában Barta Róbert. A Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének igazgatója hangsúlyozta: az egyetem oktatóinak feladata, hogy ezt a korszakot is megismertesse a hallgatókkal, de fontos, hogy ne csupán a történelem felemelő pillanatait idézzük fel, hanem a szörnyűségeket is, hiszen mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy soha ne történhessen ehhez hasonló tragédia – tette hozzá az igazgató.

A megnyitót követően a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete a Raoul Wallenberg Egyesülettel együttműködve előadással, filmvetítéssel tartott megemlékezést a debreceni és a környékbeli zsidóság 1944. június végi deportálásáról.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.