Új „Lendület” a kutatómunkához

2019, június 28 - 12:05
Két újabb – egy orvostudományi és egy ökológiai – Lendület kutatócsoport alakul a Debreceni Egyetemen az eddig már sikeresen működő tíz mellett. A Magyar Tudományos Akadémián csütörtökön hirdették ki a 16 nyertes pályázót, akik összesen 540 millió forintos támogatásban részesülnek idén.

A Debreceni Egyetemen Jeney Viktória, az Általános Orvostudományi Kar Molekuláris Medicina Kutató Központjának tudományos főmunkatársa és Valkó Orsolya, a Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézet, Ökológiai Tanszékének adjunktusa nyert el támogatást kutatócsoportja munkájához.

- A Lendület program célja a kimagasló teljesítményű és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívása, illetve itthon tartása. A program elindítása óta eltelt tíz esztendőben a Debreceni Egyetemen eddig 10 Lendület kutatócsoport nyert támogatást, amelyek eredményei visszaigazolták a célkitűzéseket. Ebben az évben az egyetem két, különösen sikeres fiatal kutatónője kapott további lehetőségeket a megkezdett munka folytatásához – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László. A program tehát a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul – tette hozzá a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Jeney Viktória kutatóorvos munkája az érelmeszesedés mechanizmusának jobb megértéséhez járulhat hozzá. Vizsgálatainak középpontjában az oszteokondrogén transzdifferenciálódás epigenetikus, transzkripciós és metabolikus szabályozása áll vaszkuláris kalcifikációban. Az érelmeszesedés idővel mindenkit érintő betegség. Nem modern jelenség, hiszen már az ókori Egyiptom polgárait is sújtotta, amit a közelmúltban múmiákon végzett kutatások igazolnak. Annak ellenére, hogy az érelmeszesedés szoros összefüggést mutat a szív- és érrendszeri halálozással, megelőzésére hatékony terápia nem áll rendelkezésre. Régóta ismert volt, hogy az érelmeszesedés során az érfalban lerakódó anyag hasonló a csonthoz, azonban a képződése mikéntjére csak a közelmúltban derült fény. A kutatók bebizonyították, hogy az érelmeszesedés során az érfalban jelen lévő, eredetileg az erek rugalmasságát biztosító simaizomsejtek csonttermelő sejtekké alakulnak. Jeney Viktória célja azoknak a mechanizmusoknak a feltárása, amelyek ezt az átalakulást irányítják. Kérdéseinek megválaszolásához modern, korábban nem alkalmazott módszereket használ, és a szerzett információk segítségével új terápiás lehetőségek kidolgozását tervezi.

Valkó Orsolya ökológus arra keresi a választ, hogy miként lehetséges az ökoszisztémák fajgazdagságának és rezilienciájának fenntartása a magbank, magterjedés és megtelepedési dinamika új értelmezésével. A Debreceni Egyetemen alakuló kutatócsoportja célja, hogy a magok ökológiai rendszerekben betöltött szerepének megismerésével megoldásokat találjanak a gyepi ökoszisztémák biodiverzitásának és működésének hosszú távú fenntartására. A gyepek a Föld szárazföldi területeinek közel 40%-át borító, kiemelten fajgazdag és változatos közösségek, amelyekhez mintegy 250 millió ember mindennapi élete és megélhetése kötődik. A rendkívül dinamikus gyepi növényközösségekben a magok egyszerre biztosítják a fajok terjedését, megtelepedését és hosszú távú fennmaradását. Vizsgálatsorozatukban az európai uniós szinten is kiemelt jelentőségű magyarországi gyeptípusokban vizsgálják a magbank, magterjedés és megtelepedési folyamatok közösségszerveződésben betöltött szerepét. Eredményeik alapján kidolgoznak egy magalapú természetvédelmi stratégiát, amely a természetes élőhelyek biodiverzitásának fenntartását és a degradált élőhelyek rekonstrukciójának hatékonyságát egyaránt növeli.

Forrás: mta.hu
Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.