14 kollégium várja a gólyákat

2019, július 29 - 16:20
Elindult a kolivadászat: a Debreceni Egyetem elsőéves hallgatói már jelentkezhetnek az intézmény négy városban található kollégiumaiba. Az egyetem 1460 férőhelyet tart fent a gólyák részére, akik augusztus 9-ig pályázhatnak a kollégiumi férőhelyekre.

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetését követően újabb izgalmas hetek várnak azokra, akik szeptembertől a Debreceni Egyetemen (DE) folyatják tanulmányaikat. Sokan szeretnének bejutni az intézmény korszerű, és az albérleteknél sokkal kedvezőbb összegért elérhető kollégiumaiba: Debrecenben 11, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán és Szolnokon egy-egy kollégium várja a diákokat. Ez utóbbi augusztus 1-től tartozik a debreceni intézményhez, mivel a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Kara beolvad a Debreceni Egyetembe.

A Szolnok Campus 264 férőhelyes épületével együtt így már 4 város, 14 kollégiumában, több mint 4800 férőhely áll a Debreceni Egyetem hallgatóinak rendelkezésére, ebből 1460 hely vár a gólyákra.

- Egyetemünkön bármilyen képzési szinten bármelyik hallgató bármelyik kollégiumba jelentkezhet, de a diákok jellemzően a kétágyas, saját fürdőszobás, a képzés közelében lévő modern kollégiumokat részesítik előnybe. A legtöbben ezért a kiemelkedően jó állapotú, két-háromágyas, saját vizesblokkal rendelkező Campus Hotel Diákotthonba és a Kossuth Lajos Kollégiumokba jelentkeznek - tájékoztatott Csiszár Imre, az egyetemi kollégiumok igazgatója.

A megfelelő alapszolgáltatásokat természetesen az egyetem mind a 14 kollégiuma biztosítja: mindenhol van internetelérés, tisztálkodási, főzési, mosási, szárítási, vasalási lehetőség és 24 órás portaszolgálat. Épületenként legalább két-három tanulószoba áll a diákok rendelkezésére és a legtöbb helyen kerékpártároló is van.

- Tévészoba, konditerem, közösségi helyiségek, nyomtatási, szkennelési lehetőséget is biztosító könyvtár minden vagy szinte minden egységünkben elérhető. Van, ahol uszoda, sőt bowling-terem is várja a kikapcsolódni vágyó egyetemistákat. A legfontosabbak azonban a kollégiumi kulturális bizottság által szervezett programok, a hallgatói élet, ami legjelentősebb „plusz szolgáltatás” a Debreceni Egyetem kollégistáinak – részletezte Csiszár Imre.

Az igazgató a hirek.unideb.hu-nak elmondta: már most is vannak nagyon modern, szinte szállodai kényelmet biztosító kollégiumi szobák, a jövőben pedig a Debreceni Egyetem még inkább törekszik arra, hogy kielégítse a növekvő hallgatói létszám támasztotta és a minőség iránti fokozott igényeket. Mindezt a meglévő kollégiumok felújításával, illetve lehetőség szerint újak létesítésével szeretné elérni az intézmény.

Az egyetem jelenleg jogviszonnyal rendelkező hallgatói részére a kollégiumi jelentkezés és annak bírálata, a határozathozatal és a jogorvoslati-méltányossági kérelmek bírálata már lezárult, a határozatok a koli.unideb.hu honlapon elérhetők.

Az elsőévesek kollégiumi felvételi eljárása július 24-én kezdődött. A gólyák a koli.unideb.hu honlap megfelelő menüpontjában kitöltött, onnan kinyomtatott és szociális igazolásokkal ellátott pályázatukat postán küldhetik be augusztus 9-ig. A benyújtott kérelmekről augusztus 15-én dönt a Debreceni Egyetem Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottság.

Az elsősök csak szociális helyzetük alapján, a benyújtott igazolásokra kapott pontokkal pályázhatnak. Fontos, hogy rendszeres szociális ösztöndíjra is a kollégiumi felvételivel egy eljárásban kell pályázni, ugyanazon a honlapon. A kollégiumi felvételi eljárásban részt vehet mindenki, akit most nyáron vettek fel az egyetemre, így az is, aki például képzési szintet váltva (jellemzően alapképzésről mesterképzésre) eddig is az egyetem hallgatója volt.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.