Nemzetközi traumakonferencia Debrecenben

2016, október 18 - 14:47
A gyerekkori traumatizáció és a disszociatív zavarok legjelentősebb kutatói tartanak szemináriumot a hétvégén a Debreceni Egyetemen.

Izraelből, a Haifai Egyetemről érkezik a Magatartástudományi Intézet meghívására kétnapos workshopot tartani Eli Somer professzor, aki az európai és nemzetközi trauma és disszociációs társaságoknak is betöltötte elnöki tisztségét. Feleségével, Liora Somerrel traumaközpontot működtetnek Haifában, Liora művészetterápiákban is járatos, módszereit október 21-én és 22-én a Debreceni Egyetemen is bemutatja a szakmai közönségnek.

A gyerekkori, családon belüli traumatizáció, bántalmazás fizikai, érzelmi és szexuális egyaránt lehet, amikor többféle ártalom éri a személyt, azt nevezzük komplex traumának. A súlyos traumatizáció elleni védekezés egyik sajátos módja a disszociáció, például a gyermek nem emlékszik nappal arra, mi történt vele az éjszaka. A disszociatív zavarokra jellemző, hogy azok a funkciók, amik az egészséges ember tudatában integrált formában vannak jelen, azok szétválasztódnak. Legszélsőségesebb formája a disszociatív identitászavar, amikor egy embernek több, egymástól függetlenül létező személyisége van – mutatta be a konferencia középpontjába állított problémát Kuritárné Szabó Ildikó, a Magatartástudományi Intézet Klinikai és Egészségpszichológiai nem önálló Tanszékének vezetője.

forrás: pixabay.com
 

A Magyarországon kevéssé tárgyalt terület iránti érdeklődést jól mutatja, hogy több mint százhatvanan regisztráltak a Komplex trauma és disszociatív zavarok című konferenciára, melynek angol nyelvű előadásait szinkrontolmács segítségével lehet meghallgatni az egyetem In Vitro Diagnosztikai Tömbjében.

Sajtóiroda - SzL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.