Településtörténet frissítve

2019, augusztus 1 - 10:29
Hajdúnánás teljes történetét feldolgozó kiadvány készül a Debreceni Egyetem oktatóinak, kutatóinak közreműködésével és szerkesztésében. A monográfia a tervek szerint egy év múlva jelenik meg magyar és angol nyelven.

A kötet hiánypótlónak számít, hiszen hasonló jellegű könyv legutóbb csaknem fél évszázaddal ezelőtt, 1973-ban készült. Az egyes fejezetek tematikájával kapcsolatos eddigi kutatásokat pénteken konferencia keretében mutatják be Hajdúnánáson.


A Debreceni Egyetem és a város kapcsolata csaknem évtizedes múltra tekint vissza.


– A most készülő kiadvány fontos állomása annak a széleskörű és több területet átfogó együttműködésnek, amely a Debreceni Egyetem és Hajdúnánás város között már hosszú évek óta fennáll, és amely sikeresen és eredményesen működik, mind a tudományos munka, mind az oktatás, a képzés és beiskolázás területén. Kiterjed ez a közös munka a gyakorlati élet, a gazdaság számos területére: egyaránt érinti az agrár-, orvos-, egészségtudományt, műszaki és humán területeket, valamint a gazdasági életet – mondta Bartha Elek. Az egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte:  - Az intézménynek fontos küldetése, hogy regionális szinten is ellássa feladatát, ennek jó példái a különböző városi önkormányzatokkal kötött együttműködési szerződések.


– Valóban hosszú időre tekint vissza a közös munka, amely a hivatalos megállapodáson túl természetesen személyes kapcsolatokon is alapul – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csiszár Imre, Hajdúnánás alpolgármestere, aki egyben a Debreceni Egyetemen működő néprajzi akadémiai kutatócsoportnak is tagja.


A kapcsolat kezdete 2011-re datálható, amikor „Kitaszítottak” címmel közösen rendezett kiállítást a város és az egyetem, amely a település újkori történelmének 2. világháborútól a 60-as évekig tartó időszakát mutatta be. 


– A tárlat megnyitóján merült fel az a gondolat, hogy nem szabadna itt megállni, folytatni kellene ezt a munkát, ami abban testesült meg, hogy 2012-től folyamatosan, évente, eleinte csak egy, 2015-től pedig két konferenciát szervezünk. A mostani már a 14. lesz. A rendezvényeken elhangzott előadások anyaga 1200-1300 nyomtatott oldalnyi anyag, amelyből sokmindent fel tudunk használni a most készülő kötetben – mondta Csiszár Imre. Mindez azonban nem valósulhatna meg az egyetemi háttér nélkül, az intézménynek köszönhető, hogy ennyi kutató állt az ügy mellé, és biztos vagyok abban, hogy ennek a magas színvonalú szakmai munkának köszönhetően hiánypótló mű születhet. A Debreceni Egyetem és Hajdúnánás város között 2015-ben megkötött együttműködési megállapodás nagy eredmény a közösségünk számára. Az abban szereplő elképzelések folyamatosan valósulnak meg – tette hozzá az alpolgármester.


- A 70-es években kiadott „Hajdúnánás története” fölött eljárt az idő, egyes részek tekintetében ma már sem modernnek, sem megfelelőnek nem mondanám. Természetesen vannak benne értékes elemek, de eljött az ideje annak, hogy új köntösben, új látásmóddal, egy új szerzőgárda létrehozzon egy, a mai kor igényeinek és színvonalának megfelelő, tudományos igényességgel összeállított munkát – fogalmazott Forisek Péter. A Tanárképzési Központ főigazgatója hangsúlyozta: - Ma már az olyan fejezetcímek, mint pl. a szocialista termelőmunka és kultúra feltételeinek megteremtése, nem igazán illenek bele egy várostörténeti monográfiába. De természetesen vannak olyan részei az előző kötetnek, amelyek mai napig helytállóak. Ugyanakkor hiánypótló lesz az új régészeti feltárások eredményeinek közlése, a vallás- és egyháztörténet, a hajdúk és Bocskai emlékezettörténete, vagy akár a település építészeti örökségét, sportéletét és hírességeit taglaló fejezetek.


A kötet tudományos oldalról a kutatók számára jelent majd forrásértéket, ugyanakkor érdekes olvasmány lesz a településen élők számára, valamint az odalátogató turistáknak is, akik reprezentatív formában is hozzájuthatnak majd a kötethez mind magyar, mind angol nyelvű kiadásban.


A kiadvány elkészítésében a szerkesztők számítanak Orosz István, a Történelmi Intézet professor emeritusának tanácsaira, valamint Papp Klára és Bárány Attila, a Középkori, Koraújkori Magyar Történeti és Segédtudományi Tanszék professzorainak munkáira. A monográfia szerkesztői és részben szerzői: Bartha Elek, Csiszár Imre és Forisek Péter.


A Debreceni Egyetem és a város „Hajdúnánás: Város és lakói - A hajdúk és a város története” címmel közösen rendezett konferenciája augusztus 2-án, pénteken 12:30-kor kezdődik a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Dísztermében (Hajdúnánás, Köztársaság tér 1.), a tudományos tanácskozás is része a hétvégi Hajdúk Világtalálkozója programnak.


Sajtóiroda - BZs


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.