Befejeződött a Nyári Egyetem

2019, augusztus 21 - 13:18
A magyar nyelv tanulása és a magyar kultúra volt a fókuszban az idei Debreceni Nyári Egyetemen. Az egy hónap alatt összesen 154-en tanultak és vizsgáztak, és több mint 80 százalékuk vihetett haza kiváló bizonyítványt.

A középpontban természetesen ezen a nyáron is a legnagyobb kihívás, a magyar nyelv tanulása állt. A feladatot – a kiadott bizonyítványok alapján – sikeresen teljesítették a diákok. Minden héten nyelvi tesztet írtak, ahol beszámolhattak az újonnan tanultakról. Az egy hónap alatt összesen 154-en tanultak és vizsgáztak a Debreceni Nyári Egyetemen, és több mint 80 százalékuk ért el 90 százalék feletti eredményt a megmérettetésen, amely kiváló bizonyítványnak számít.

A korábbi évekhez hasonlóan nagyon népszerű volt a minden héten megrendezett kedd esti folklór program és a péntek esti gasztroest és kvíz, ahol nem csak a nyelvtudásukat, hanem a magyar nyelvről, kultúráról és az országról szerzett ismereteiket is összemérhették a diákok.

Az extra programok közül az esti városnézésre, a biciklitúrára és az irodalombarátok körére volt a legtöbb jelentkező, de az idén is sokan vettek részt a fonetika órákon és a mini főzőtanfolyamon is.
Új kirándulás helyszín volt a Zsákai Rhédey Kastély, ahol gyönyörű környezetben biztosították a diákok számára a programokat: megkóstolhatták a kastélyborokat, megnézhették, milyen a hagyományőrző íjászat, sőt ki is próbálhatták azt. Nagyon élvezték a résztvevők a lovaskocsikázást, és boldogan készítettek a saját kezükkel mézeskalácsot. Ezen a nyáron is voltak úgynevezett „hagyományos kirándulások”, mint a hortobágyi és a tokaji, melyek keretében csárdában ebédeltek a diákok, pusztakocsikáztak, vagy végigkóstolhatták a tokaji édes borokat.


A kurzus zárórendezvényén pedig egy különleges programra is sor került. Szaffkó Péter igazgató idén tizedik éve vezeti a Debreceni Nyári Egyetemet. Ebből az alkalomból a Debreceni Egyetem részéről Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, az intézmény munkatársai nevében pedig Dobi Edit köszönte meg eddigi munkáját. Ezalatt az idő alatt a Nyári Egyetem 32 sikeres pályázaton vett részt, Szaffkó Péter törekvései nyomán pedig tematikus és idegen nyelvi kurzusokkal, nemzetközi tanári konferenciasorozattal, gyerektáborokkal bővült a kínálat.

PE


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.