Az atomspektroszkópia aktualitásairól

2019, szeptember 5 - 16:06
Az elemanalitika legújabb kutatási eredményeit, a legkorszerűbb műszereket és technológiákat ismerhették meg az érdeklődő szakemberek a Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék csütörtöki szakmai napján a Debreceni Egyetemen.

A nehéz fémek elemzésének kihívásairól, az atomspektroszkópiai technológiák élelmiszeripari, földtudományi és régészeti alkalmazásáról, valamint a tématerületet meghatározó trendekről és kutatásokról is hallhattak előadást a Debreceni Egyetem Kémiai épületében tartott rendezvényen. A Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke, a Novo-Lab Kft., az Agilent Technologies és Milestone Srl. hatodik alkalommal szervezte közös szakmai továbbképző rendezvényét.

A VI. Atomspektroszkópiai Szakmai Nap megnyitóján Fábián István, Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi tanára felidézte, hogy hat éve kezdődött a példaértékű együttműködés az analitikai kémiában nemzetközi szinten is meghatározó iparvállalatokkal.

- A legmodernebb műszereket és technológiákat használhatják a cégek révén a laborban a hallgatók és a kutatók, így könnyedén megvalósíthatják elképzeléseiket, ötleteiket és újabb eredményeket érhetnek el – hangsúlyozta a professzor.

A 2013-ban alapított, majd 2016-ban felújított Atomspektroszkópiai Partner Laboratóriumban gyakorlatilag bármilyen mintából (szilárd vagy folyékony halmazállapotú) mennyiségileg meg tudják határozni a periódusos rendszer mintegy 80 elemét.


A délelőtti előadásokat követően délután három workshoppal várták az érdeklődőket a szervezők: különböző háttérkorrekciós eljárások alkalmazását, a higany mintaelőkészítés nélküli mérését, valamint egy új spektrofotométer használatát is kipróbálhattak a résztvevők.

Sajtóiroda - TPL
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.