Új eredmények az agykutatásban

2019, szeptember 6 - 11:51
A Nemzeti Agykutatási Program második szakaszában résztvevő három egyetemi munkacsoport számolt be a program félidejéig elért eredményeiről a Debreceni Egyetem Idegtudományi Doktori Iskolájának szeptember 6-ai szimpóziumán, az Élettudományi Központban.

Az első Nemzeti Agykutatási Program (NAP) eredményeit figyelembe véve a NAP2 2017-es indulásakor hét, a korábbi munkacsoportokból átszervezett kutatócsoport kapott lehetőséget az elméleti és klinikai fókuszú kutatásra a Debreceni Egyetemen.

-  A program indulása óta a klinikai és elméleti agykutatás hatalmas infrastrukturális fejlődésen ment keresztül. Még a NAP1 során olyan műszereket sikerült beszerezni, amelyek egyedülálló lehetőséget biztosítanak a kutatók számára. Csaknem 50 munkatárs vesz részt a most futó vizsgálatokban, amelyek a neurobiológiai kutatások teljes spektrumát lefedik – mondta a hirek.unideb.hu-nak Szücs Péter, a Debreceni Egyetem NAP2 csoportjainak szakmai koordinátora.

A szakember vezeti azt a munkacsoportot, amely a fájdalomérzésért és a látásért felelős gerincvelői és agyi idegsejtek kapcsolatait vizsgálja a NAP2 program keretében. Egy másik kutatócsoport megállapította, hogy a direkt elektronikai eszközökből (iPad, tablet) származó fény, illetve a szórt fény  (például a könyvből olvasás) hasonló módon aktiválja a látókérget. Igazolódott, hogy a direkt fényt kibocsájtó eszközökről történő olvasás nem rontja a neurovasculáris kapcsolatot.

A NAP2 programban a Debreceni Egyetem agykutatói az alkohol neurovasculáris kapcsolatra gyakorolt hatását is vizsgálják. Megfigyelték, hogy az alkohol nemcsak gátolja a neurovasculáris kapcsolat kialakulását, de általában negatív hatással van az agyi aktivitásra. Azt is megállapították, hogy az alkoholfogyasztás diagnosztikus nehézséget jelenthet a stroke felismerésében a tünetek hasonlósága miatt, ez pedig megnehezítheti a stroke felismerését és terápiáját.
A 2021-ig tartó Nemzeti Agykutatási Program novemberben lesz félidős. Ennek apropóján az Idegtudományi Doktori Iskola szeptember 6-ai szimpóziumán három kutatócsoport mutatta be eddig elért eredményeit.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.