Emléknap Julow Viktor tiszteletére

2019, szeptember 16 - 13:57
Tisztelői, barátai, tanítványai, egykori kollégái emléktábla-avatással és emléküléssel tisztelegtek Julow Viktor irodalomtörténész (1919-1982) születésének 100. évfordulója alkalmából szeptember 13-án a Fazekas Mihály Gimnáziumban és a Debreceni Egyetemen.

A megemlékezést közösen szervezte a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, a Debreceni Akadémiai Bizottság Irodalom-, Nyelv-, Kommunikáció- és Médiatudományi Szakbizottsága, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Déri Múzeum és a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium.


Az emléknap keretében délelőtt emléktáblát avattak a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium Hatvan utcai főépületének I. emeletén.


- Julow Viktornak a városban több helyszínen is lehetne emléktáblát állítani, mégis nagyon indokolt az, hogy éppen a Fazekas Gimnáziumban kapott helyet. Évekig tanított itt, innen került az egyetemre, és a gimnázium névadójának, Fazekas Mihálynak az életművével senki nem foglalkozott többet, alaposabban és értőbben, mint Julow Viktor. Neve így örökre összefonódott nem csak Fazekas Mihályéval, hanem az iskoláéval is – fogalmazott emlékbeszédében Imre László irodalomtörténész. A Debreceni Egyetem professor emeritusa kiemelte: Julow Viktor szellemi örökségéből a gimnázium tanárai és diákjai a jövendő korokban is érvényes és megtartó eszmeiséget meríthetnek az emberség, a humánus viselkedés megőrzése és a magyarság megmaradása érdekében.

 
Az emléktáblát – amely Juha Richárd Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása – Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere és Keményfi Róbert, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja koszorúzta meg.


A megemlékezés péntek délután a Debreceni Egyetemen emléküléssel folytatódott, amelyen Imre László: Julow Viktor, az ember és tudós; Debreczeni Attila egyetemi tanár, az MTA levelező tagja: Julow Viktor és a debreceni felvilágosodás; Rácz István egyetemi tanár: A Fürtrablás és az angol versfordítások szerepe Julow Viktor életművében; Kerekes-Bíró Éva főmuzeológus pedig A Déri Múzeum Julow-hagyatékának bemutatása címmel tartott előadást.


Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.