Mindent a spárgáról a Science Caféban

2019, október 14 - 15:06
Sokak számára keveset jelent a latin kifejezés: Asparagus officinalis L., azonban ha azt mondom spárga, szinte mindenki a közkedvelt zöldségre gondol, amelyről szinte mindent megtudhatunk a Science Café következő rendezvényén.

„A spárgatermesztés helyzete, sajátosságai és a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetben végzett kutatások eredményei” címmel Erdős Zsuzsa tudományos segédmunkatárs tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában.

- A spárgát gyógynövényként és zöldségként több mint 2500 éve fogyasztják, már az óegyiptomiak is ismerték – mutatott rá a növény történelmi múltjára Erdős Zsuzsa. Napjainkban a spárga potenciális fogyasztóinak száma világszerte megközelítőleg 1,1 milliárd fő körül mozog, Nyugat- és Dél-Európában például évszaktól függetlenül van rá kereslet. A spárga termelése speciális adottságú régiókra koncentrálódik. Hazánkban a Homokhátság mellett a Nyírségben is megindult a termőterület növekedése – ismertette a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézet munkatársa.

A szakember kiemelte: nagy mennyiségben tartalmaz fenolos vegyületeket, antioxidánsokat, ásványi anyagokat (többek közt mangánt, magnéziumot, szelént), továbbá számos vitamint (B1, B2, B6, B9, C, E, stb.) és még sok más, az emberi szervezet számára fontos anyagot. Ennek ellenére Magyarországon az egy főre eső fogyasztás alig éri el a 10 dkg-ot évente, ezzel szemben Svájcban, Németországban, Ausztriában és az Amerikai Egyesült Államokban ez az érték meghaladja a 1,5 kg-ot – tette hozzá Erdős Zsuzsa.

A Science Café előadásában a spárga értékein túl az érdeklődők megismerkedhetnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Nyíregyházán végzett tudományos kutatások eredményeivel is.

Az előadás időpontja: 2019. október 16., szerda 17 óra
Helyszíne: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.