Tudományos utánpótlás

2019, október 15 - 15:10
Első alkalommal rendeztek konferenciát a Debreceni Egyetem szakkollégiumai kedden az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában. A hallgatók nyolc szekcióban mutatták be tudományos eredményeiket.

A Debreceni Egyetem számos szakkollégium keretében biztosít lehetőséget a tehetséges hallgatók számára, hogy tanulmányaik mellett szakirányuknak megfelelő tudományos munkát is végezhessenek.

– Ugyanaz a változatosság és sokszínűség, ami az egyetemi oktatást jellemzi, mutatkozik meg a szakkollégiumi munkában is, amelynek eredményeiről első alkalommal adhatnak számot hallgatóink – mondta bevezetőjében Bartha Elek.

Az oktatási rektorhelyettes a szakkollégiumok előnyeiről szólva elmondta, hogy ezek a műhelyek az egyetemi tehetséggondozó program szilárd oszlopai, és segítenek abban is, hogy az itt végzők minél magasabb szintű, alkalmazásképes tudás birtokában vehessék át diplomájukat.

- Az alapvető feladat pedig – az egyetemmel együttműködve – a tudomány jövőjének biztosítása – hangsúlyozta Bartha Elek.

A rendezvény plenáris üléssel kezdődött, amelyben előadásokkal mutatkoztak be – többek között - az egyetem vezetői is, köztük Pintér Ákos általános rektorhelyettes és Csernoch László tudományos rektorhelyettes, utóbbi egyben a tehetségtanács elnöke is.

- A tudományos megközelítés mellett inkább a mindennapi élet, akár a képzőművészet aspektusából közelítve érzékeltetem, hogy mit is jelentenek számunkra a színek – árulta el „A szürke 500 árnyalata és ami mögötte van” című előadásáról Csernoch László.

Pintér Ákos kiemelte, számelméleti prezentációjának középpontjában olyan klasszikus problémákkal foglalkozik, amelyeket részlegesen a Győry Kálmán alapította debreceni számelméleti iskola munkatársai – köztük maga az előadó – oldottak meg.

A program hallgatói szekcióülésekkel folytatódott, amelyen az egyetem 13 szakkollégiumának diákjai és doktoranduszai tartottak előadást magyar és angol nyelven.

A konferencia több mint 70 hallgató számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A rendezvény este a Gulyás György Szakkollégium szólistáinak zenés bemutatkozó hangversenyével zárul a Főépület Díszudvarán.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.