Az ókor aktualitásai napjainkban

2019, október 16 - 10:37
Rangos hazai és határon túli szakemberek részvételével hosszú idő után újra megrendezi a tudományterület legújabb kutatási eredményeit bemutató nemzetközi kerekasztal-konferenciáját a Bölcsészettudományi Kar Klasszika filológiai és Ókortörténeti Tanszéke.

„A polisz védelme a birodalom védelme – Az ókori görög és római katonai stratégia és a feliratok" című eseménynek az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza ad otthont október 17-18-án.
A tudományos tanácskozáson a Debreceni Egyetem oktatói mellett összesen tíz egyetemről és kutatóintézetből érkező magyar, román és szerb vendégelőadók tartanak előadást.

– Korábban rendszeresen megszerveztük a szakterület legfrissebb kutatási eredményeit bemutató találkozónkat a Debreceni Egyetemen, most ezt a hagyományt szeretnénk felfrissíteni, újraindítva a sorozatot – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Forisek Péter.

A Klasszika filológiai és Ókortörténeti Tanszék egyetemi docense, a konferencia egyik szervezője hangsúlyozta: amellett, hogy az esemény lehetőséget teremt az eszmecserére, a szakmai utánpótlás nevelése szempontjából is fontos, hiszen így a diákok több szempontból megközelítve ismerhetik meg a tudományterületet.

- A találkozó arra is jó alkalom, hogy a fiatal generáció is beszámolhasson tudományos kutatásairól, ezzel is bizonyítva, hogy a több ezer évvel ezelőtti értékek olyan jó példákkal szolgálhatnak évszázadok elteltével is, amelyek méltóak a kutatómunkára – tette hozzá Forisek Péter.

A kétnapos angol nyelvű tanácskozáson a romániai és szerbiai vendégeken túl a Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Magyarságkutató Intézet is képviselteti magát a házigazda Debreceni Egyetem előadói mellett.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.