Debreceni Egyetem nyelvvizsga-projekt 2020

2019, október 18 - 14:07
Ingyenes nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokat indít a Debreceni Egyetem angol nyelvből a leendő hallgatóinak. Azok számára, akik a tanfolyamon részt vesznek, eredményesen nyelvvizsgáznak és a kijelölt szakokon a DE-n tanulnak tovább, nem kerül pénzbe a nyelvtudás fejlesztése.

A programot ismertető október 15-i konzultációra a tankerületek és szakképzési centrumok vezetői, valamint az egyházi iskolák fenntartóinak képviselői kaptak meghívást.


A 423/2012. (XII. 29.) Kormányrendelet 2020-tól jelentős változásokat hoz a felsőoktatási felvételi eljárásokban, mivel a következő tanévtől  alap- és osztatlan képzésre csak az nyerhet felvételt, aki legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával, vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik.


Az ingyenes nyelvi kurzusokhoz a Debreceni Egyetem biztosítja a tananyagot, hogy az oktatási intézmények a középiskolások számára lakóhelyükön, vagy annak közelében  60 órás, kiscsoportos (12-16 fős) nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokat szervezhessenek. A DExam Nyelvvizsgarendszer keretében lehetőség van arra, hogy a diákok ugyancsak a lakóhelyük közelben a vizsgát is letehessék.


– Erre a célra a szükséges, akár több tízmillió forintos költségkeretet Debreceni Egyetem elkülönítette, hogy eleget tegyünk társadalmi felelősségvállalásunknak, a rendszer kezdő lépéseinél segítsünk az azt igénylőknek és egyben a hallgatói utánpótlást is biztosítsuk – fogalmazott ismertetőjében Bács Zoltán.

A kancellár kiemelte: a résztvevőknek bizonyos feltételeknek eleget kell tennie, így – többek között – vállalják, hogy teljesítik az órák legalább 90 %-át, jövő nyárig leteszik a nyelvvizsgát, és a következő felvételi eljárás során a Debreceni Egyetemet jelölik meg első helyen továbbtanulásuk színhelyéül. Minderről tanulmányi szerződés is készül – tette hozzá a kancellár.


– A vidéki egyetemeket kedvezőtlenebbül érinti az új felvételi követelmény hatása, mint a fővárosi felsőoktatási intézményeket – mondta „Felvételi 2020” című előadásában Bartha Elek. A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: az egyetemen több szakon – általános orvos, fogorvos, repülőmérnök képzés, egyes bölcsészettudományi nyelvszakok, és még néhány más szakon – várhatóan nem fog gondot okozni a létszámkeret nyelvvizsgásokkal  való feltöltése, vannak azokban olyan képzések, amelyeknél  komoly beiskolázási gondok lesznek az új szabály miatt. Ezek között pedig nemzetgazdasági, stratégiai szempontból olyan fontos szakok is találhatók, mint pl. az ápolás, betegellátás, szociális munkás, vagy éppen mezőgazdasági, az informatikai és a műszaki mérnökképzés – sorolta a példákat a rektorhelyettes.


Azt, hogy egy leendő hallgatónak miért lehet vonzó a Debreceni Egyetem, a tanulmányi lehetőségek melletti pezsgő szabadidős, kulturális és sportélettel illusztrálta Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke.


A tervezett nyelvtanfolyamokat, azok technikai részleteit Semseiné Szekeres Edit, az egyetem Idegennyelvi Központjának igazgatója ismertette.


- A Debreceni Egyetem komplex programot dolgozott ki, amelynek segítségével viszonylag rövid idő alatt akár 1200-1600 fiatal szerezhet lakóhelyéhez közel nyelvvizsga-bizonyítványt. A feladatsorok összeállításánál a diákok érdeklődésére is gondoltunk, így nyelvvizsgázóink választhatnak, hogy humán vagy reál feladatsorokon keresztül mérjük a nyelvtudásukat. Tananyagaink pedig alapvetően a középiskolában megszerzett tudásra épülnek – emelte ki az igazgató.


Semseiné Szekeres Edit hangsúlyozta: számítanak a középiskolai nyelvtanárok aktív közreműködésére mind a tanfolyamok lebonyolításában, mind pedig – képzett helyi vizsgáztatók közreműködésével - a vizsgák lebonyolításában. A DExam vizsgahelyek elsősorban a Debreceni Egyetem beiskolázási régiójában működnek és így nyelvvizsga lehetőséget biztosítanak a programhoz csatlakozó intézmények diákjai számára – tette hozzá az igazgató.


Az egyetem tervei szerint az oktatási csomagot eljuttatják majd a programhoz csatlakozó középfokú oktatási intézményekhez.


A program ismertetését követően a fórumon megjelentek kérdések, hozzászólások formájában fogalmazták meg az intézményfenntartók szempontjait a tervvel kapcsolatban, egyúttal kifejezték közreműködési szándékukat a projekt megvalósításában.


Az ingyenes 60-80 órás felkészítő tanfolyamokat követően az első vizsgák a tervek szerint 2020. január 25 - február 23. között lennének. Jelenleg a program jogi hátterének, a tanulmányi szerződések végleges változatának véglegesítése folyamatban van. A tervek szerint az egyetem a következő hetekben megkötheti az intézményi, majd az egyéni szerződéseket.

 

Sajtóiroda – BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.