Bronzérem nemzetközi ötletversenyen

2019, október 29 - 09:36
Rangos tudományos elismerést kaptak a Debreceni Egyetem hallgatói az október 23-25. között a spanyolországi Valenciában a Consortium on Applied Research and Professional Education által rendezett CARPE Challenge projektötlet-verseny döntőjében.

A Debreceni Egyetem 2015-ben csatlakozott a Consortium on Applied Research and Professional Education (CARPE), azaz Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium kezdeményezéshez, melyet olyan egyetemek hoztak létre, amelyek profiljában az alkalmazott kutatások meghatározó szerepet játszanak. Bár nem fővárosban helyezkednek el (Hamburg, Utrecht, Valencia, Turku), méretüket és súlyukat tekintve az adott ország legjelentősebb felsőoktatási intézményei közé tartoznak.

A konzorcium kétévente rendez konferenciát, amelyen a közös projektelképzelések kialakítása és egyeztetése a központi téma. Idén október 23-25. között a spanyolországi Valenciában tartották a tanácskozást „Horizon Europe and beyond” címmel. A program adott otthon a CARPE Challenge néven meghirdetett projektötlet-verseny döntőjének, amelyen a Gazdaságtudományi Kar csapata, Vágner Marianna és Várnagy Edina nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakos hallgatók (felkészítő tanár Kovács István) képviselték a Debreceni Egyetemet. A „The Cycling City: Using Smart Solutions in Debrecen" című projektjükkel – amelyben a debreceni kerékpárutak kihasználtságát és lehetséges új útvonalak kialakítását modellezték – harmadik helyezést értek el.

– A nemzetközi megmérettetésen a helyi válogató verseny nyerteseként indulhatott a két hallgató, akik azt vizsgálták a tényleges útvonal használatról készült úgynevezett hőtérképek segítségével, hogy Debrecen meglévő kerékpárútjainak mekkora a kihasználtsága. Az eredményeket egymásra vetítve kiderült, hol vannak kihasználatlan közlekedési útvonalak és melyek azok a városrészek, ahol pedig új utakra lenne szükség – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Varga Zsolt. Az egyetem tudományos igazgatója kiemelte: a kutatómunkát a város is támogatta, az eredményeket pedig várhatóan a közeljövőben hasznosítja is Debrecen.

A döntő megmérettetésen öt ország – Hollandia, Németország, Spanyolország, Finnország és Magyarország – csapatai mutatták be kutatási eredményeiket. Hazánkat egyedüliként képviselte a GTK hallgatói párosa.

- Fontos az egyetem számára, hogy tehetséges hallgatói nemzetközi szinten is bemutathassák tudományos eredményeiket – mondta Csernoch László. Az egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta: az elért siker, a rangos mezőnyben kiérdemelt bronzérem is igazolja, hogy a Debreceni Egyetemen már a graduális képzés során is végeznek olyan kutatómunkát, amelyet a későbbiekben nem csupán helyben, hanem országosan, sőt, akár külföldön is hasznosíthatnak majd.

A szakmai rendezvényen a Debreceni Egyetemet hat kar (ÁOK, BTK, EK, GTK, MK, TTK) húsz fős delegációja képviselte.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.