Történelem a kutatások tükrében

2019, november 13 - 11:18
„A Horthy-rendszer születése” címmel rendez tudományos konferenciát csütörtökön a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete. A tanácskozás középpontjában a 100 évvel ezelőtti események állnak, a legújabb kutatási eredmények tükrében.

Tavaly indította útjára november, a tudomány hónapja keretében konferenciasorozatát az egyetem Történelmi Intézete azzal a céllal, hogy az adott év aktuális évfordulójához kapcsolódva lehetőséget teremtsen a legfrissebb kutatási eredmények bemutatására.


– Az intézet tudatos törekvése, hogy a modernkori történelmi évfordulókra méltó módon emlékezzen, egyben alkalmat teremtve arra, hogy a legújabb tudományos eredmények napvilágot lássanak. Az előző esztendőben a monarchia szétesésének 100. évfordulója állt a középpontban, idén pedig a Horthy-rendszer születése a tanácskozás témája, magyar és európai kontextusban értelmezve az 1919-es eseményeket – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Barta Róbert, a Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének igazgatója.


A rendezvényen előadást tart „Az új Európa” címmel Romsics Ignác akadémikus, az egri Eszterházy Károly Egyetem professzora, a téma első számú szaktekintélye, ugyanakkor a tanácskozás a fiatal történészeknek is lehetőséget teremt arra, hogy új megközelítésben, friss kutatási eredmények alapján számoljanak be eredményeikről.


Az országos történelmi konferenciára a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének oktatói, kutatói mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetéből, valamint a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karáról érkeznek történészek.


A konferencia időpontja: 2019. november 14. csütörtök 11 óra
Helyszíne: Debreceni Egyetem Főépület 3. emelet XII. terem (Debrecen, Egyetem tér 1.)


A tervek szerint a jövő évi tudományos tanácskozás témája a trianoni békediktátum lesz, a résztvevők körét pedig nemzetközi szintre emeli a szervező Történelmi Intézet.


Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.