Beck Mihályra emlékeztek

2019, november 18 - 14:17
Emléktáblát avattak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar kémiai épületének előcsarnokában a 90 évvel ezelőtt született nemzetközi hírű vegyészprofesszor, akadémikus, a DE professor emeritusa, Beck Mihály emlékére.

Nem a felejtés szertartása a temetés – idézte a Beck Mihály két évvel ezelőtti temetésén elhangzott gondolatot Bazsa György. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar professor emeritusa a hétfői avatáson mondott köszöntőjében kiemelte: örvendetes, hogy hatvanan járultak hozzá az emléktábla elkészítéséhez, és ilyen sokan megjelentek a rendezvényen.

Tircsó Gyula egyetemi docens, a Fizikai Kémiai Tanszék jelenlegi vezetője Beck Mihály színes és sokrétű oktatói, kutatói és vezetői pályáját idézte fel, kiemelve, hogy 23 szabadalom fűződik a nemzetközi hírű vegyészprofesszor nevéhez.

Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja a néhai professzor fáradhatatlan tudományszervező tevékenységét, iskolateremtő munkásságát emelte ki. Beszélt a professzor vezetői pályafutásáról, illetve az ál-és paratudományok ellen folytatott harcáról.

- Beck Mihály életműve végérvényesen beépült a Debreceni Egyetem és a Természettudományi és Technológiai Kar szellemi örökségébe. Emlékeztessen ez a tábla a tudóskíváncsiság, szakmai igényesség, az önzetlen, áldozatos tenni akarás, a nyitottság és a tolerancia értékeire – fogalmazott Kun Ferenc dékán, aki köszönetet mondott az emléktábla-avatást kezdeményezőinek és megvalósítóinak.

A Magyar Tudományos Akadémia részéről Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke mondott köszöntőt, melyben felidézte Beck Mihálynek egy 1989-es akadémiai ülésen mondott beszédét, rámutatva a néhai kémikus mindig őszinte és kritikus gondolkodásmódjára.


A Győrfi Lajos szobrászművész által készített domborműves emléktáblát Beck Mihályné és Várnagy Katalin, a Kémiai Intézet igazgatója leplezte le. Az emlékhelyen a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara, Kémiai Intézete és annak tanszékei, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre, a Magyar Kémikusok Egyesülete, szegedi kémikusok és a Beck család is koszorúkat helyezett el. Az emléktábla mellett kapott helyet a Beck Mihály professzor kémikus-családfája, amely több generáción keresztül mutatja be tanítványait.

Sajtóiroda - TPL


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.