Család a tudományban

2019, november 28 - 15:15
A Debreceni Egyetemen csütörtökön adták át a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Neveléstudományi Kutatóközpontját. Az esemény alkalmából konferenciát is rendeztek, amelyen a családhoz kapcsolódó tudományos kutatásokat, eredményeket ismertették.

– A magyar kormány családpolitikája egyedülálló, amely világszerte elismerésnek örvend – mondta az ünnepségen Beneda Attila. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma családpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a családtámogatási intézkedések, a családok segítsége és a jogalkotás csakis tudományos alapossággal valósulhat meg maradéktalanul, és ehhez a KINCS és a Debreceni Egyetemen most átadott központ együttműködése is segítséget nyújthat.

– Az iroda a jövőben igazi tudományos műhelyként működhet, amelynek elsődleges célja a családkutatás lesz, mindez pedig a tudományos munka és az oktatás terén jelent hatalmas előrelépést egy olyan intézményben, amely már négy alkalommal nyerte el a „Családbarát munkahely” címet – emelte ki Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

- A családtudománynak és a családkutatásnak helye van a felsőoktatásban is, ezért is fontos állomás a most átadott Neveléstudományi Kutatóközpont, amely a KINCS égisze alatt működve hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a kutatási terület minél nagyobb teret nyerjen a képzésben is – mondta Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

– Természetesen elsődleges a tudományos tevékenység támogatása, de emellett részt szeretnénk vállalni az oktatásban hallgatói kurzusok szervezésével, alap-, mester- vagy akár a doktori képzés szintjén is, és ebben a munkában élvezzük az egyetem és a Bölcsészettudományi kar vezetésének támogatását egyaránt – ismertette a terveket, elképzeléseket Engler Ágnes, a kutatóközpont vezetője.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően az egyetem Főépületének Aulájában szakmai konferenciával folytatódott a program.

A tanácskozás központi témája természetesen a család volt: tudományos szempontból megközelítve, és a tudományos eredmények gyakorlati hasznosításának hangsúlyozásával. A résztvevők - a témával foglalkozó kutatók, oktatók, családpolitikai szakemberek, valamint a téma iránt érdeklődő hallgatók, nevelési-oktatási intézmények munkatársai, civil szervezetek tagjai – megismerkedhettek a KINCS tevékenységével és a családkutatás legfrissebb eredményeivel. A program kerekasztal-beszélgetéssel zárult a Debreceni Egyetemen.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.