Egyetemi szereplés a rangsorokban

2019, december 2 - 16:36
Több területen javított a felsőoktatási rangsorokban elfoglalt helyezésén a Debreceni Egyetem. Az intézmény a hazai egyetemek mellett nemzetközi viszonylatban is javuló teljesítményt mutat, amely tudatos stratégia eredménye.

Nagy múltú magyar egyetemeket is maga mögé utasított a Debreceni Egyetem az elmúlt időszakban megjelent nemzetközi rangsorokban. Az eredményekről és a helyezések javítására kidolgozott stratégiáról és cselekvési tervről hétfőn tartott tájékoztatót Pintér Ákos általános rektorhelyettes az egyetemen.

A felsőoktatási intézményaz elmúlt hónapokban több területen stabilan tartja helyét, van ahol pedig előrébb is lépett. A Debreceni Egyetem a QS regionális EECA rangsora szerint a kelet európai és közép-ázsiai térségben a legjobb ötven között – jelenleg a 37. helyen – szerepel, a Times Higher Education műszaki területeket rangsoroló listáján pedig a 601-800-as kategóriában van az intézmény. A Debreceni Egyetem elsőként került fel, és rögtön dobogós lett a hazai intézmények között az oktatási kiválóság alapján készített Times Higher Education Europe Teaching Rankings 2019 listáján is, a 151-200. kategóriában bekerülve, összpontszámban pedig megelőzve az ELTE-t is.

Idén először került fel az egyetem a Times Higher Education tematikus ranglistájára. A társadalomtudományi rangsorban – a legjobb hazai felsőoktatási intézményként, holtversenyben a Budapesti Corvinus Egyetemmel – a 301-400-as kategóriában végzett. Tavalyi eredményéhez képest a természettudományok területén is előrébb lépett a Debreceni Egyetem, már a top 800-ban, míg az élettudományok és orvostudományok terén továbbra is a legjobb 600-ban van.

Pintér Ákos általános rektorhelyettes a rangsorokban elért intézményi helyezések kapcsán elmondta: márciusban célzott stratégiát indított el az egyetem annak érdekében, hogy az intézmény kiválósága láthatóvá váljon a rangsorokban elfoglalt helyezésekben is. Létrejött egy akciócsoport azzal a céllal, hogy a Debreceni Egyetem pozícióját és láthatóságát erősítse a nemzetközi felsőoktatási piacon.

- Olyan eredményeket értünk el, amire méltán lehetünk büszkék. Összesen több mint hatezer külföldi hallgatója van az egyetemnek, ami mind az intézménynek, mind pedig a városnak egyaránt bevételt jelent. A műszaki képzésünk láthatósága jelentősen javult, az orvosképzés mintájára ezen a területen is egyre javuló eredményeket értünk el az elmúlt hónapokban– mondta a rektorhelyettes.

A Debreceni Egyetem elsősorban a QS és a High Times Education rangsorait kíséri figyelemmel. A tájékoztatón elhangzott, hogy az egyetem kutatói által írt tudományos munkák, publikációk nemzetközi láthatóságára nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Ennek érdekében az  egyetemi könyvtár közreműködésével elindult az intézményben kiadott folyóiratok indexelését elősegítő módszertani program, aminek célja, hogy minél több szaklap kerüljön be a nemzetközi Web of Science és a Directory of Open Access Journals adatbázisaiba. Ez hosszútávon segíthet abban, hogy az egyetem tudományos teljesítménye minél nagyobb mértékben beszámításra kerülhessen a rangsorolásokhoz használt indikátorokba.

A rangsorok készítőivel való kapcsolattartást és a szükséges adatszolgáltatást a Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központja (NOKK) végzi.  Münnich Zsófia, a NOKK rangsorokért felelős munkatársa elmondta, fontos szempont az adott intézmény nemzetközisége is, ami egyébként a Debreceni Egyetem egyik erőssége. A legfrissebb, 2019 október 1-jei statisztikák szerint 119 országból mintegy 6300 külföldi hallgató tanul az egyetemen.

- Nagyon sokféle szempont alapján rangsorolják az intézményeket. Az oktatás minősége mellett van amelyik arra koncentrál például, hogy a végzett hallgatóknak milyenek az elhelyezkedési esélyei, vagy milyen diáknak lenni az adott egyetemen. Az rangsorokat készítők általában központi adatbázisokból nyerik az információkat, de vannak olyan adatok is, amiket közvetlenül az intézményektől kérnek. Előfordul, hogy az akadémikusok, valamint a helyi, regionális munkáltatók véleményét is kikérik – tette hozzá a szakember.

A listákon elfoglalt helyezés bemutatása kulcsfontosságú az intézmény nemzetközi megítélésében és a hallgatók toborzásában. A Debreceni Egyetem 2019-es teljesítményéről a 2020 tavaszán megjelenő globális rangsorok adnak majd tájékoztatást.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.