Kortárs orosz irodalmi konferencia

2019, december 5 - 14:45
„A kortárs orosz regény művészi nyelve” címmel rendez kétnapos nemzetközi, orosz nyelvű konferenciát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézete december 5-6-án az intézmény Orosz Központjában.

A tanácskozás középpontjában napjaink orosz irodalma áll, nyelvi, stilisztikai szempontból megközelítve a témát. Az eseményen előadást tartanak a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Egri Eszterházy Károly Egyetem, a Moszkvai Állami Egyetem, a Pétervári Herzen Egyetem, a szlovákiai Presov-i Egyetem, valamint az Orosz Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének szakemberei.

- Mindannyian ismerjük az orosz nagyregényeket, tudjuk, hogy milyen erős kulturális hagyományt képviselnek ezek a művek ma is Magyarországon. De nem csak a klasszikus orosz „nagy” regények örvendenek töretlen népszerűségnek hazánkban. Sokan vagyunk, akik az orosz klasszikusokon nőttünk fel, és a mai kortárs orosz irodalom olvasói is vagyunk egyben – fogalmazott köszöntőjében Csatár Péter.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese kiemelte: mi sem lehet megfelelőbb helyszíne egy ilyen konferenciának, mint a Debreceni Egyetemen működő Orosz Központ, amelynek egyik fontos küldetése éppen az, hogy fizikai és szellemi teret biztosítson az ilyen és hasonló rendezvényeknek.

A mostani esemény már a nyolcadik alkalom, hogy a szakterület művelői találkoznak egymással, az előző konferenciáknak a Debreceni Egyetem mellett Moszkva és Budapest is otthont adott.

- A találkozó a kortárs orosz irodalom legjelentősebb alkotásait, irányzatait és eredményeit mutatja be több szempontból megközelítve, lehetőséget teremtve ezzel oktatóknak, kutatóknak, műfordítóknak és a hallgatóknak is a terület megismerésére – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Goretity József, a szervező Szlavisztikai Intézet igazgatója.

– Évek óta töretlen a hallgatók érdeklődése az orosz nyelv iránt, jelenleg csaknem százan folytatják tanulmányaikat alap-, mester- és PhD-képzés keretében a szakon – tette hozzá az Orosz Központ igazgatója.

A rendezvényre vendégíróként érkezett a dagesztáni származású Alisza Ganyijeva, aki pályafutását irodalmi kritikusként kezdte. Mára egyik legjelentősebb képviselője az orosz irodalom újrealizmus irányzatának. Az írónő a program második napján, a konferencia zárásaként saját írásaiból tart felolvasást a résztvevőknek.

Az előző évek találkozóihoz hasonlóan a most elhangzott előadásokat hamarosan könyv formájában jelentetik meg a szervezők.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.